Represija ne jenjava

U Turskoj nova uhićenja sveučilišnih profesora i aktivista

Hina

Tayyip Erdogan / Reuters

Tayyip Erdogan / Reuters

Kako je objavila novinska agencija DHA, među uhićenima su dekan pravnog fakulteta sveučilišta Bilgi, Turgut Tarhanli i profesorica matematike na uglednom Bosporskom sveučilištu Betuel Tanbay



ISTANBUL Turske vlasti su u petak u Istanbulu uhitile nekoliko sveučilišnih profesora i istaknutih osoba civilnog društva, pišu glasila dok ne jenja sporna represija uvedena nakon pokušaja državnog udara prije dvije godine.


Kako je objavila novinska agencija DHA, među uhićenima su dekan pravnog fakulteta sveučilišta Bilgi, Turgut Tarhanli i profesorica matematike na uglednom Bosporskom sveučilištu Betuel Tanbay.


Državna novinska agencija Anadolu piše da je izdano 20 uhidbenih naloga a trinaest osoba za kojima su nalozi izdani već je uhićeno.




Među njima su producentkinja i novinarka Cigdem Mater i poznata istanbulska umjetnica i kulturna djelatnica Asena Guenal.


Svima im je zajedničko da su članovi ili su povezani s nevladinom organizacijom Kultura Anadolija koja uz pomoć kulture i umjetnosti nastoji prevladati razlike u turskom društvu.


Kako piše Anadolija, sumnjiči ih se da su »poticali kaos i nered« te da su »htjeli srušiti vladu pozivajući profesionalne voditelje i aktiviste« na protuvladine prosvjede 2013. poznate kao »pokret Gezi«.


Predsjednik Kulture Anadolije je poduzetnik i filantrop Osman Kavala koji je i sam u pritvoru više od godinu dana u okviru istrage zbog navodne povezanosti s neuspjelim pučem.


Kavala je u pritvoru od studenog 2017. i protiv njega još nije podignuta optužnica.


Thorbjorn Jagland, glavni tajnik Vijeća Europe, kojega je Turska član, izrazio je u priopćenju »veliku zabrinutost« zbog najnovijih uhićenja i rekao da će »s turskim vlastima što prije razgovarati o tom uznemirujućem događaju«.


Izvjestiteljica Europskog parlamenta za Tursku Kati Piri kritizirala je »grub napad na tursko civilno društvo« i pozvala EU da »oštro osudi« ta uhićenja.


Europska unija u petak je izrazila zabrinutost i pozvala da ih se odmah pusti na slobodu.


»Jutrošnja uhićenja nekoliko istaknutih akademika i predstavnika civilnog društva u Turskoj zabrinjavajuća su«, navodi se u priopćenju specijaliziranog ureda podređenog europskoj povjerenici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini.


»Turska mora odmah osloboditi sve one koji su, bez provođenja pravednog postupka, uhićeni «.