Počela bitka za socijalnu državu

U Sloveniji štrajk i prosvjed 100.000 zaposlenih u javnim službama

Denis Romac

Zaposlenici u školama, na fakultetima, u bolnicama, socijalnim ustanovama, policijskim i carinskim ispostavama, muzejima i drugim javnim ustanovama su štrajkali. Prosvjed održan pred praznim vladinim odajama, jer su ministri bili na turneji



Dok je desetak tisuća ogorčenih prosvjednika na čelu sa sindikalnim vođom Branimirom Štrukeljom u srijedu u središtu Ljubljane ispred zgrade vlade zviždaljkama, trubama i vuvuzelama prosvjedovalo protiv drakonskih mjera štednje nove slovenske vlade Janeza Janše, u vladinim odajama nije bilo onoga kome su njihove poruke bile namijenjene.



– Očuvanje prava javnih službenika iz kolektivnih ugovora;– Povlačenje »nepravednih« prijedloga koji razgrađuju socijalnu državu;– Očuvanje standarda u javnoj upravi, školstvu, zdravstvu, socijali i javnoj upravi;– Odustajanje od jednostranih otpuštanja te rezanja plaća i dodataka.


– Riječ je o privremenim i interventnim zahvatima u prava iz kolektivnih ugovora;- Vlada ne prihvaća ocjenu o razgradnji socijalne države, jer mjere pogađaju jedino pojedince i obitelji s višim primanjima;- Mjerama vlada izjednačava mogućnosti za sve učenike;- Bez smanjenja plaća i dodataka nije moguće smanjiti deficit na  tri posto BDP-a.





Skoro cijela vlada, na čelu s premijerom Janšom, u srijedu se uputila na »unaprijed dogovorenu« turneju po sjeveroistoku države.


Osim u Ljubljani, zaposleni u javnom sektoru prosvjedovali su protiv vladinih mjera štednje i u svim većim slovenskim gradovima, ne mireći se s »demontažom« socijalne države, smanjenjem plaća u javnom sektoru i kresanjem sredstava namijenjenih zdravstvu i školstvu.


Umjesto da budu na svojim radnim mjestima – školama, fakultetima, bolnicama, socijalnim ustanovama, policijskim i carinskim ispostavama, muzejima i drugim javnim ustanovama – zaposlenici u slovenskim javnim službama – njih oko 100 tisuća – u srijedu su započeli opći štrajk.


Nastavljeni pregovori


Drugi takav štrajk u povijesti samostalne Slovenije – prvi je uspješno organiziran 2010. godine – bio je uspješan, barem kada je riječ o masovnosti, a prosvjed u Ljubljani bio je jedan od najbrojnijih takvih okupljanja u posljednjih nekoliko godina.


Iako su i u vrijeme štrajka nastavljeni pregovori oko mjera štednje, koje je Janša bez suglasnosti socijalnih partnera već poslao u parlamentarnu proceduru, spor sindikata i vlade jučer je prerastao u otvoren verbalni rat.


Pokušavajući samo u ovoj godini uštedjeti više od 800 milijuna eura, Janšina vlada odlučila je smanjiti ne samo plaće javnih službenika, nego i druga prava poput porodiljnih naknada, naknada za prijevoz, nezaposlene i godišnji odmor.


Janša: Sabotaža razvoja


Podsjetimo, prije samo nekoliko mjeseci Janša je u svojevrsnoj »neprincipijelnoj koaliciji« sa sindikatima srušio vladu Boruta Pahora, obećavši očuvanje socijalnog dijaloga sa sindikatima, kojeg je Pahor bio zanemario.


Večer uoči štrajka Janša je čelnike sindikata javnih službi u televizijskom intervjuu u udarnom terminu optužio da »žive na Mjesecu«, kao i za svojevrsni parazitizam na račun gospodarstva, ultimativno poručujući sindikatima da vlada ovoga puta neće popustiti »pred ucjenama«.


Javni sektor, po njegovim riječima, za razliku od realnog sektora, bio je pošteđen krize, pada broja zaposlenih i rezanja plaća, i to zahvaljujući prekomjernom zaduživanju u protekle tri godine. U realnom sektoru izgubljeno je 120 tisuća radnih mjesta, a 12 tisuća poduzeća je propalo.


Međutim, odlučio je Janša, sada je tome došao kraj. Slovenija nema više manevarskog prostora, tvrdi Janša upozoravajući kako su njegovim mjerama štednje jedine alternative negativna ocjena kreditora i Europske komisije, smanjenje kreditnog rejtinga, povećanje kamata i financijski kolaps. One koji to ne razumiju, dakle sindikate, militantnom retorikom Janša je optužio za »sabotažu slovenskog razvoja«.


Sindikalni čelnik Štrukelj, međutim, ispred sjedišta vlade, odgovorio je Janši da on, a ne sindikati, dolazi »s Mjeseca«, no da će ga brojnost prosvjednika sigurno s njega »spustiti«. »Bez pravednih rješenja sljedeći će nas put biti još više«, poručio je Štrukelj Janši, najavljujući kako će sindikati, ako ne budu mogli drukčije, Janšine mjere štednje srušiti na referendumu.