Kalvarija bez premca

U Italiji seksualno iskorištavaju djecu – migrante: Djevojčice su prisiljene seksom kupovati siguran prolaz

P. N.

foto: Air Force Medical Service

foto: Air Force Medical Service

 Situacija u talijanskom pograničnom gradu Ventimiglia, jednoj od ključnih tranzitnih točaka za migrante koji se pokušavaju domoći Francuske, otežana je otkad je u travnju uklonjen kamp uz rijeku Roya. Migrantska dejca otad su prisiljena živjeti na ulicama, u degradirajućim i opasnim okolnostima.



Djeca migranata prisiljena su prostituirati se kako bi “kupila” siguran prolaz iz Italije u Francusku, navodi se u izvještaju talijanskog ogranka međunarodne organizacije Safe the Children. Maloljetnice i maloljetnici, uglavnom iz subsaharske Afrike, piše britanski Guardian, prodaju svoje tijelo ako se ne mogu domoći između 50 i 150 eura koliko traže vozači automobila koji im naplaćuju prijevoz u pograničnom području. Djeci su, također, nuđeni hrana i sklonište u zamjenu za seks. Iz organizacije Save the Children tvrde da iaju brojne dokaze za ove tvrdnje, piše Guardian.


– Riječ je o vrlo mladim djevojkama, koje su dio (ne)vidljive bujice migranata u tranzitu od sjeverne Italije prema zapadnoeuropskim zemljama, gdje se nalaze s rođacima koji su već dospjeli tamo ili su tamo ranije živjeli, kaže Raffaela Milano, direktorica talijanskog ogranka organizacije Safe the Children. Dodala je da je, kad se govori o mladim djevojkama, riječ o vrlo izloženoj skupini unutar migrantskog vala; skupini koja je u brojnim slučajevima izložena nezamislivoj degradaciji.


– Situacija u talijanskom pograničnom gradu Ventimiglia, jednoj od ključnih tranzitnih točaka za migrante koji se pokušavaju domoći Francuske, otežana je otkad je u travnju uklonjen kamp uz rijeku Roya. Migrantska dejca otad su prisiljena živjeti na ulicama, u degradirajućim i opasnim okolnostima.




Izvještaji o migrantskoj djeci prisiljenoj na seks stižu i iz drugih krajeva Italije, uključujući Rim i regije Veneto, Abruzzo i Marche, kao i sa otoka Sardinija.


U izvještaju humanitarne organizacije stoji da je više od 1900 djevojaka iskorištavano na spomenutim područjima između siječnja 2017. i ožujka 2018. godine, od čega je dokazano da se u 160 slučajeva radilo o djeci.


– Neprihvatljivo je da u našoj zemlji djca i adolescenti bivaju uhvaćeni u mrežu beskrupuloznog iskorištavanja, ustvrdila je Raffaela Milano.