Rasprodaja

U Italiji se prodaju stanovi za jedan euro po kvadratu. Ali, postoji i kvaka

P. N.

Photo/ Sambuca, Wikimmedia

Photo/ Sambuca, Wikimmedia

Na desetke nekretnina prodano je u Sambuci, gradu na brdu s prekrasnim pogledom na mediteranski otok, za manje od cijene kave.



Jeftini stanovi, našli su se na prodaji u Sambuci, u Italiji. Cilj ove ideje je pokušaj oživljavanja područja koje je posljednjih godina doživjelo depopulaciju, a stanovnici se sele u veće gradove. 


Prema riječima lokalnih dužnosnika, svi zainteresirani mogu manje-više odmah kupiti nekretninu. “Za razliku od drugih gradova koji su to učinili samo zbog propagande, ova gradska vijećnica posjeduje sve kuće od 1€, koje stavljamo na prodaju”, izjavio je za CNN,  Giuseppe Cacioppo, zamjenik gradonačelnika Sambuce i turistički savjetnik. 


“Mi nismo posrednici koji uspostavljaju vezu između starih i novih vlasnika. Ako želite kuću, dobit ćete ju”, prenosi riječi zamjenika gradonačelnika, the Guardian.




Međutim, postoji kvaka. Naime, novi vlasnici moraju se obvezati na obnovu svoje imovine u roku od tri godine, po cijeni koja počinje od 15.000 eura, uz sigurnosni polog od 5.000 eura. To će biti vraćeno nakon dovršetka obnove. Prema zamjeniku gradonačelnika Cacioppu, kupci neće biti razočarani.


Sambuca je poznat kao “grad sjaja”, dodao je.


“Ova plodna površina zemlje naziva se zemaljskim rajem. Nalazimo se u prirodnom rezervatu, prepunom povijesti. Okružuju nas prekrasne plaže, šume i planine. Tiho je i mirno, idilično utočište za boravak u stanu.” 


Kako se stanovništvo smanjuje, Cacioppo je kazao kako je gradu potrebno vanjsko stanovništvo kako bi ga spriječilo da propadne, prenosi Guardian.


Dvoetažni stanovi građeni su od crvenkasto-ružičastog kamena i imaju dvorišta, vrtove s palmama i arkadne ulaze. Također je moguće vidjeti vulkan Etnu na istoimenoj planini, što je poseban doživljaj.