Pandemija

U Crnoj Gori preminula druga osoba kod koje je potvrđen koronavirus

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



PODGORICA U Crnoj Gori u nedjelju je preminula druga osoba kod koje je potvrđen koronavirus, objavile su tamošnje zdravstvene vlasti, pojasnivši da se radi o 79-ogodišnjem muškarcu koji je bio kronični srčani bolesnik.


U Kliničkom centru Crne Gore u kojem je pacijent preminuo liječi se trenutno 13 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa, od kojih je troje u jedinici intenzivnog liječenja.


U Crnoj Gori do sada je registrirano 85 slučajeva zaraze, a u posljedna 24 sata samo jedan novi, dok se pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom nalazi 6.278 osoba.




Među osobama koje se nalaze u samoizolaciji su i svi liječnici s odjela kirurgije i ginekologije bolnice u Baru, nakon što je kod jednog od liječnika te bolnice potvrđen koronavirus.


Njihova zamjena stigla je iz Kliničkog centra Crne Gore.


Šef kriznog medicinskog stožera Ranko Lazović najavio je da će za dva dana u sportskoj dvorani „Bamaks arena“ u Podgorici biti otvorena privremena bolnica za lakše pacijente oboljele od koronavirusa, koja će imati 144 kreveta.


Crnogorski premijer Duško Marković u novom obraćanju građanima rekao je da Crna Gora za sada vlada situacijom ali da najteži dani u borbi protiv koronavirusa tek predstoje.


Istaknuo je da „čitav svijet pa i stručna javnost cijeni kako je mala Crna Gora reagirala i kako se odupire ovoj globalnoj prijetnji“.


Ipak, kako je rekao Marković, podatak da je Crna Gora blizu 90 potvrđenih slučajeva upozorava da se mora djelovati još odlučnije, bolje i snažnije.


„U Crnoj Gori imamo 620 tisuća stanovnika. Hoćemo da nas ima više, a ne manje, i zbog toga će vlada dosljedno osigurati provođenje svih uredbi i mjera kako ne bismo ugrozili pravo na zdrav život i budućnost naših građana“, istaknuo je Marković.


On se zahvalio donatorima koji su osigurali tri i pol tone medicinske opreme koja je u subotu stigla u Crnu Goru, te je najavio da će sljedeći tjedan stići još medicinske opreme koja će zadovoljiti potrebe crnogorskog zdravstvenog sustava.