Stigao u Australiju

Tvrdi da je nevin: Kardinal Pell na saslušanju zbog optužbi za pedofiliju

Hina

Reuters

Reuters



Kardinal George Pell, treći čovjek Vatikana, stigao je u ponedjeljak u Australiju, gdje ga za dva tjedna u Melbourneu očekuje saslušanje vezano uz sumnje za seksualno zlostavljanje, prenosi AFP.


Policija u Victoriji podigla je u lipnju optužnicu protiv 76-godišnjeg kardinala za »višestruke seksualne prijestupe«. Pell, bivši nadbiskup Melbourna i Sydneya, trebao bi se pojaviti na sudu u Melbournu 26. srpnja.


Papa Franjo je ministru financija dao dopust kako bi mogao pripremiti svoju obranu.




Taj prelat tvrdi da je nevin te da jedva čeka da optužnice opovrgne na sudu.


Još uvijek nije jasno za što se točno tereti Papin ministar jer australski sud tek treba javno objaviti detalje slučaja, poput broja podnositelja prijave i točnih navoda optužbe, no znade se da je riječ o više optužbi i većem broju podnositelja.


Pell je napao medije zbog »upornog blaćenja njegovog karaktera« i naveo kako želi »očistiti svoje ime i potom se vratiti svom poslu u Rimu«. Ponovio je kako je nevin te da mu je »sama ideja seksualnog zlostavljanja odvratna.«


Pellova povezanost s pedofilskim skandalima seže više od dva desetljeća unatrag. Kako javlja Washington Post, Pell je 1993., u vrijeme kad je bio pomoćni biskup u Melbourneu, zgrozio javnost prateći australskog svećenika Geralda Ridsdalea na suđenje zbog seksualnog zlostavljanja dječaka u njegovoj župi. Pell i Ridsdale godinama su zajedno služili u gradu Ballaratu u Victoriji.


Ridsdale je priznao krivicu i osuđen je, a uskoro su i Pella mediji počeli optuživati da je prikrivao izvješća o seksualnom zlostavljanju koje su počinili australski svećenici, ali i da je sam zlostavljao djecu. Vlada je 2012. pokrenula istragu koju je Kraljevsko povjerenstvo netom okončalo, istovremeno s objavom podizanja optužnice protiv Pella.


Odvjetnik Gail Furness, koji je predsjedao povjerenstvom, u veljači je objavio da je australskim crkvenim vlastima između 1950. i 2010. bilo prijavljeno 4444 slučajeva pedofilije te da su mogući počinitelji seksualnog zlostavljanja djece i svećenici, njih oko sedam posto.