Globalno zatopljenje

Tužna fotografija s Grenlanda: Prikazuje svu moć razaranja globalnog zatopljenja i klimatskih promjena

Portal Novilist.hr

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Fotografija koju je jedan znanstvenik objavio na Twitteru, zorno prikazuje posljedice globalnog zatopljenja



Otopljeni led se najbolje može vidjeti na području oko arktičkog otoka Grenland, prenosi Mashable.


Klimatski istraživač Steffen Olsen sa Danskog meteorološkog instituta, ovog je četvrtka uhvatio fotku grenlandskog leda koji se otopio i pretvorio područje u veliko jezero.


Olsen je zajedno s lokalnim lovcima morao preko otopljenog leda da bi došao do osjetljive opreme za praćenje vremena i oceana.




Psi su vukli sanjke po vodi usred fjorda Inglefield na sjeverozapadu Grenlanda. Morski led ispod vode je debljine oko jednog metra, iako je Olsen na Twitteru objavio da je njegov tim ovisan o autohtonom znanju o nepristupačnom terenu za sigurno kretanje.



Visoke su temperature ovog tjedna pogodile Grenland što je rezultiralo otapanjem ne samo morskog leda, već i površinskog, na gotovo polovici otoka. Grenland je i do sada bilježio snažne „epizode otapanja“, ali ova je opisana kao ekstremna.



Iako globalno zatopljenje jača iz godine u godinu, slika je jasna: Arktik je regija na svijetu koju ono najviše pogađa. Porast pozadinskog zagrijavanja, zatopljenje čini još ekstremnijim i Grenland je, metaforički rečeno – u vrućoj kaši.


Arktik se mijenja brzinom koju znanstvenici vrlo teško objašnjavaju.



„Gubim mogućnost objašnjavanja magnitude promjena. Ostajem bez pridjeva kojima bih opisao promjene koje vidimo“, rekao je Jeremy Mathis, arktički istraživač i direktor Nacionalnih akademija znanosti za Mashable.