Važan posjet

Trumpu u Japanu pripremaju carski doček, ali domaćine jako muči sumo turnir u njegovu čast

Hina

Donald Trump / Foto: REUTERS

Donald Trump / Foto: REUTERS

Trump ne može u carsku ložu jer nije član kraljevske obitelji. Njegovo osiguranje sigurno neće biti sretno ako mu daju mjesto preblizu borilištu iz kojeg masovni hrvači ponekad znaju i odletjeti do publike



Američkom predsjedniku Donaldu Trumpu znaju predbacivati da se ponaša poput suverena, ali ga potkraj tjedna u Japanu očekuje pravi carski doček.


Trump će biti prvi strani čelnik koji će se sastati s novim japanskim carem Naruhitom.


Posjet je potvrda snažnih veza između dviju zemalja koje su nekoć bile neprijatelji, a tumači se i kao upozorenje Kini kojoj se želi poslati poruka da Amerikanci nisu sami u Aziji.




Moguće su ipak napetosti u razgovorima o trgovini s premijerom Shinzom Abeom.


Premda je Trump odgodio za šest mjeseci uvođenje dodatnih carina na uvoz japanskih i europskih automobila, također je kazao da je ovisnost SAD-a o stranoj automobilskoj industriji prijetnja za američku nacionalnu sigurnost, što nije prošlo nezamijećeno kod divova kao što je Toyota.


No tijekom posjeta, koji počinje u subotu, naglasak bi trebao biti na onom pozitivnom.


Vrhunac državnog posjeta bit će sastanak u ponedjeljak s carem Naruhitom, kao i svečani prijam navečer u carskoj palači.


To će biti prvi sastanak nekog stranog čelnika s carem Naruhitom koji je preuzeo Krizantemino prijestolje 30. travnja, nakon abdikacije oca Akihita. Drugi čelnici morat će pričekati svečanosti u listopadu za tu čast.


»To dokazuje da savezništvo sa Sjedinjenim Državama nikada nije bilo toliko snažno«, naglasio je jedan visoki dužnosnik Trumpove administracije koji je želio ostati neimenovan.


Sumo turnir


No taj povijesni trenutak jedva da će nadmašiti Trumpov dolazak na sumo turnir koji će se u nedjelju organizirati u njegovu čast u slavnoj sumo areni Ryogoku Kokugikan.


Kako prenosi list Asahi Shimbun, američki predsjednik trebao bi pobjedniku predati trofej nazvan »Trumpov pokal«.


Pojedinosti organizacije događaja zadaju velike glavobolje. Trump ne može u carsku ložu jer nije član kraljevske obitelji. Njegovo osiguranje sigurno neće biti sretno ako mu daju mjesto preblizu borilištu iz kojeg masovni hrvači ponekad znaju i odletjeti do publike. Hoće li sjediti na jastuku na podu, kao svi ostali gledatelji, ili će mu ipak dati stolicu. Tradicija nadalje nalaže da se na borilište ne smije u cipelama pa bi se Trump trebao izuti želi li ondje predati trofej pobjedniku


Privatni odnosi


Susret Trumpa i Abea, koji će u utorak posjetiti zajedničku pomorsku bazu u Yokosuki, ne bi trebao biti samo radni: očekuje se da će odigrati i partiju golfa u prefekturi Chibi.U svjetlu velikih napetosti u odnosima s Kinom i Iranom, putovanje je zamišljeno s ciljem da se pokaže da se Trump »razumije u vanjsku politiku i da ima prijatelje«, ocijenio je Robert Guttman sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Trump od dolaska na vlast izaziva potrese u svjetskoj diplomaciji ponajprije svojom agresivnom gospodarskom politikom, čak i prema najstarijim američkim saveznicima, kako bi zaštitio američku industriju.


Zato Shinzo Abe primjenjuje uspješnu strategiju u kojoj stavlja jako velik naglasak na privatne odnose s nepredvidljivim američkim predsjednikom.


Abe i njegova supruga Akie posjetili su u travnju Bijelu kuću, što je, po ocjenama američkih dužnosnika, bila potvrda da je američko-japansko savezništvo »kamen temeljac mira, stabilnosti i prosperiteta u pacifičkoj regiji i svijetu«.


Trump bi se u Japan trebao ponovno vratiti samo četiri tjedna poslije, u povodu summita G20 u Osaki potkraj lipnja. Predvidio je i posjet Južnoj Koreji gdje će razgovarati o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.


»Tri posjeta, u oba smjera, u kratkom vremenskom razdoblju, to je doista pokazatelj bliskosti odnosa«, rekao je američki dužnosnik, dodajući da su dvojica čelnika razgovarala u dvije godine više od 40 puta. »To je bez presedana.«


Jedina zemlja koja je bila žrtvom američkog atomskog oružja u Drugom svjetskom ratu, Japan je danas važno sjedište američkih vojnih baza i ovisi o Washingtonu da ga štiti od prijetnje sjevernokorejskih projektila.


I dok jača trgovinski rat između SAD-a i Kine, Washington bi mogao iz povijesti svojih odnosa s Japanom izvući optimističnu pouku.


Tijekom 1980-ih Japan je bio taj koji je plašio američke tvrtke i dužnosnike. »Ako se sjetite 1989., Japan je bio ispred Sjedinjenih Država, a danas se Japan više uopće ne spominje«, rekao je Guttman. »Za dvadeset godina, to će biti tko?«