Posjet Pekingu

Trump u Xiju vidi “moćnog predstavnika” kineskog naroda

Hina

Donald Trump, Foto: REUTERS

Donald Trump, Foto: REUTERS

Moji razgovori s predsjednikom Xijem Jinpingom bili su vrlo produktivni što se tiče trgovine i Sjeverne Koreje, izjavio je američki predsjednik



Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u petak u Xiju Jinpingu »moćnog predstavnika« kineskog naroda, na završetku svog prvog posjeta Kini, zemlji koju je oštro kritizirao u svojoj izbornoj kampanji.


»Moji razgovori s predsjednikom Xijem Jinpingom bili su vrlo produktivni što se tiče trgovine i Sjeverne Koreje«, izjavio je američki predsjednik na Twitteru prije puta u Vijetnam, četvrtu etapu svoje turneje po Aziji.


Kineski predsjednik »moćan je i štovan predstavnik svojeg naroda«, nastavio je Trump koji je već toplo čestitao Xiju u nekoliko navrata na novom izboru prošlog mjeseca na čelo Kineske komunističke partije.




Trump je tijekom kampanje optuživao kinesku konkurenciju da je »ukrala« milijune radnih mjesta u SAD-u.


No, u Pekingu je kazao kako ne zamjera Pekingu ogroman američki trgovinski deficit spram Kine, s kojom je SAD potpisao trgovinske sporazume vrijedne više od 250 milijarde dolara prigodom njegova posjeta.


Trump je zahvalio svojem domaćinu na sudjelovanju Kine u međunarodnim sankcijama protiv Sjeverne Koreje.


No, tijekom posjeta američkog predsjednika, Xi Jinping nije najavio nijednu konkretnu novu mjeru kako bi se sjevernokorejski režim primoralo da odustane od nuklearnog programa.