Povodom napada u Barceloni

Trump opet šokira. Kaže da razmišlja o ubijanju terorista mecima umočenima u svinjsku krv

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Trump je na Twitteru napisao kako razmišlja o strategiji kojom se protiv terorista borio general Pershing. Riječ je o nepotvrđenoj priči iz američke povijesti, prema kojoj je ovaj general naredio ubijanje terorista, ekstremnih islamista, mecima umočenim u svinjsku krv.



BARCELONA – Svjetski lideri izrazili su u četvrtak sućut povodom terorističkog napada u središtu Barcelone, među kojima su američki predsjednik Donald Trump i britanska premijerka Theresa May.


»Sjedinjene Države osuđuju teroristički napad u Barceloni, Španjolskoj, te će učiniti sve što je potrebno kako bi pomogle. Budite čvrsti i snažni, mi vas volimo!«, napisao je Trump na Twitteru.


Nešto ranije, Trump je na spomenutoj društvenoj mreži napisao kako razmišlja o strategiji kojom se protiv terorista borio general Pershing. Riječ je o nepotvrđenoj priči iz američke povijesti, prema kojoj je ovaj general naredio ubijanje terorista, ekstremnih islamista, mecima umočenim u svinjsku krv.




Francuski predsjednik Emmanuel Macron napisao je na Twitteru na francuskom jeziku: »Sve moje misli i solidarnost Francuske sa žrtvama tragičnog napada u Barceloni. Ostajemo ujedinjeni i odlučni«. Macron je dodao na španjolskom jeziku: »Solidarnost s Barcelonom. Stojimo na njenoj strani«.


Španjolska kraljevska obitelj je poručila preko Twittera: »Ovo su ubojice, jednostavno kriminalci koji nas neće terorizirati«.


Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto je naveo na Twitteru: »Meksiko sa suosjećanjem osuđuje napad u Barceloni. Moja solidarnost sa španjolskim narodom i vladom«. Dodao je: »Inzistiram na našem odbijanju terorizma u svim njegovim oblicima te šaljem našu sućut obiteljima žrtava«.


Britanska premijerka Theresa May je istaknula: »Moje misli su sa žrtvama današnjeg užasnog napada u Barceloni i uz hitne službe koje se nose s aktualnim incidentom. Ujedinjeno Kraljevstvo stoji uz Španjolsku protiv terorizma«.


Talijanski premijer Paolo Gentiloni naveo je na Twitteru: »Naša prijateljica, prekrasna Barcelona, je pod napadom. Italija stoji blisko uz lokalne i španjolske vlasti. Naše misli su uz unesrećene ljude«.


Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert napisao je na Twitteru: »U dubokoj smo žalosti zbog odbojnog napada u Barceloni«.


Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je: »Moje misli su s ljudima Barcelone. Nikada nas neće uplašiti ovakvo barbarstvo«.


Generalni tajnik NATO saveza, Jens Stoltenberg, napisao je na Twitteru: »Osuđujem užasni napad u Barceloni. Moje misli su s unesrećenima. Stojimo ujedinjeni u borbi protiv terorizma«.


Kanadski premijer Justin Trudeau je naveo: »Kanada osuđuje današnji teroristički napad u Barceloni – naša srca, simpatije i podrška su sa žrtvama i njihovim obiteljima«.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je poručio: »Ove večeri smo ponovo vidjeli kako terorizam udara svugdje. Civilizirani svijet se mora boriti zajedno kako bi ga porazio«.


Vatikan je istaknuo: »Sveti Otac s velikom tjeskobom prati što se događa u Barceloni. Papa se moli za žrtve ovog napada te želi iskazati bliskost s čitavim španjolskim narodom, posebno s ozlijeđenima i obiteljima žrtava«.


Sućut Španjolskoj u ime Hrvatske izrazio je i premijer Andrej Plenković.