Gomilanje snaga

Trump odobrio slanje novih 4.000 vojnika u Afganistan

Hina

Reuters

Reuters



WASHINGTON Američki ministar obrane Jim Mattis rekao je u četvrtak da je odobrio slanje novih vojnika u Afganistan, ali nije rekao koliko, no američki dužnosnici rekli su kako je predsjednik Donald Trump odobrio slanje oko 4000 vojnika.


»Da, potpisao sam zapovijedi, ali to još nije gotovo. Drugim riječima, potpisao sam neke zapovijedi za postrojbe koje će ići i dogovaramo koje točno«, rekao je novinarima.


Nije želio reći koliko će vojnika biti poslano u Afganistan, no američki dužnosnici kazali su Reutersu da je predsjednik Donald Trump odobrio slanje oko 4000 vojnika.




»To su više savjetnici, stručnjaci za obuku, potporu«, rekao je Mattis.


Precizirao je da novi vojnici još nisu otišli te da će za to trebati »nekoliko dana«.


Trump je prošli tjedan najavio jačanje borbe protiv talibana.


Pentagon je u srijedu priznao kako je oko 11.000 američkih vojnika u Afganistanu, tisuće više nego što je ranije javno izjavljivao te time dao točnu sliku vojne nazočnosti SAD-a u toj zemlji po prvi put zadnjih godina.


Pentagon je ranije tvrdio da ima oko 8.400 američkih vojnika u Afganistanu prema gornjoj granici koju je postavila administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame.


Zbog vrlo nestabilne situacije vladinih snaga na terenu suočenih s talibanima predsjednik Trump je pristao povećati broj američkih vojnika na terenu, ali je ministru Mattisu prepustio odluku o broju vojnika koje će poslati kao pojačanje.


Prema procjenama američke vojske afganistanska vlada nadzire ili ima utjecaja na skoro 60 posto od 407 afganistanskih pokrajina s 20. veljače, što je 11 postotnih bodova smanjenja u odnosu na isto doba 2016., prema podatcima koje je objavio posebni američki glavni inspektor za obnovu Afganistana.