Teksas

Trump nikako ne odustaje: ‘Nema ničega boljeg od zida. Njima treba zapreka, bez toga će biti mrtvih’

Hina

Reuters

Reuters

Američki predsjednik traži 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koju je obećao tijekom kampanje, dok njegovi politički suparnici kategorički odbijaju deblokirati sredstva za projekt koji smatraju nemoralnim, skupim i nedjelotvornim



Američki predsjednik Donald Trump branio je u četvrtak u McAllenu, teksaškom gradu na granici s Meksikom, svoju ideju o izgradnji zida, koja je izazvala raspravu s demokratima te uzrokovala djelomičnu paralizu američke administracije.


»To je pitanje zdravog razuma. Njima treba zapreka, njima treba zid. Bez toga bit će samo problema. I mnogo mrtvih«, rekao je Trump dodavši kako »nema ničega boljeg od zida«.


Američki predsjednik traži 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koju je obećao tijekom kampanje, dok njegovi politički suparnici kategorički odbijaju deblokirati sredstva za projekt koji smatraju nemoralnim, skupim i nedjelotvornim.




Zbog zastoja u raspravi o proračunu, već više od dva tjedna oko 800 tisuća zaposlenika savezne vlade nije primilo plaću. Duža blokada savezne vlade »znatno bi se odrazila« na vodeće gospodarstvo svijeta, upozorio je šef američke središnje banke Jerome Powell.


Prije nego što je sletio u Teksas, Trump je na Tweeteru objavio da će otkazati sudjelovanje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji se održava od 21. do 25. siječnja, upozorvajući na »nepopustljivost demokrata«. »Mislim da je puno lakše pregovarati s Kinom nego s oporbenom strankom«, ustvrdio je Trump.


Ako se do nedjelje ne pronađe kompromis, ova će blokada američke vlade nadmašiti onu iz vremena Billa Clintona 1995./96. koja je trajala 21 dan.


Političke napetosti sprječavaju svaku mogućnost postizanja dogovora u Washingtonu, a to dokazuje i nedavni Trumpov nagli odlazak sa susreta s čelnicima demokrata.


»Predsjednik je ustao i otišao«, rekao je Chuck Schumer, vođa demokrata u Senatu, neposredno nakon toga kratkoga sastanka ocijenivši kako je riječ o predsjednikovu hiru.


Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi optužila je Trumpa da mu je ta izgradnja »zamaglila vid« te da je zaboravio na ljudsku dimenziju krize u donošenju proračuna, dok republikanski senator iz Louisiane John Kennedy tvrdi da je sve jasno: predsjednik ne kani »odstupiti ni milimetra«.


Trump je iz Teksasa ponovno poručio da bi mogao proglasiti »izvanredno stanje« koje mu daje posebne ovlasti, kako bi zaobišao Kongres u donošenju odluke o financiranju izgradnje zida.