Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Šesti rod oružanih snaga

Trump naredio Pentagonu da osnuje svemirsku vojsku

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. lipanj 2018. u 21:13 2018-06-18T21:13:15+02:00

»Imat ćemo zračne snage i svemirske oružane snage, izdvojene ali jednako važne«, rekao je, zaključivši trenutačnu raspravu na žalost onih koji bi htjeli da nova svemirska vojska bude u sastavu zračnih snaga

WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u ponedjeljak želju da se osnuje šesti rod američkih oružanih snaga, »svemirske snage« (»space force«) koje bi bile neovisne o zrakoplovstvu, ali ih još treba odobriti Kongres.

»Ovime naređujem ministarstvu obrane i Pentagonu da odmah pristupe osnutku svemirskih snaga kao šestog roda oružanih snaga«, rekao je u ponedjeljak u govoru o svemiru u Bijeloj kući.

»Imat ćemo zračne snage i svemirske oružane snage, izdvojene ali jednako važne«, rekao je, zaključivši trenutačnu raspravu na žalost onih koji bi htjeli da nova svemirska vojska bude u sastavu zračnih snaga.

Trump je još prije bio rekao da je sklon osnutku šestog roda vojske, uz kopnenu vojsku, zrakoplovstvo, ratnu mornaricu, pomorski korpus i obalnu stražu.

U Kongresu već godinama žestoku raspravu vode zagovornici ravnopravnosti novog ogranka vojske s drugim korpusima i oni koji misle da je bolje priključiti ga zračnim snagama.

Svemirska vojska se ne može osnovati od danas do sutra i Kongres u svakom slučaju mora donijeti poseban zakon o tom pitanju.

»Da bismo branili Ameriku nije dovoljna puka prisutnost u svemiru, moramo zavladati svemirom«, istaknuo je Trump.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.