Planirao

Trump: Sulejmani je pripremao napad na “četiri veleposlanstva” SAD-a

Hina

Foto REUTERS/Jonathan Ernst TPX IMAGES OF THE DAY

Foto REUTERS/Jonathan Ernst TPX IMAGES OF THE DAY

"Mogu reći da mislim kako su u pitanju bila četiri veleposlanstva", rekao je Trump u razgovoru za Fox News, čiji je dio objavljen u petak



WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da je iranski general Kasem Sulejmani, ubijen u američkom napadu u Iraku, planirao napade na “četiri veleposlanstva” Sjedinjenih Država, uključujući i ono u Bagdadu.


“Mogu reći da mislim kako su u pitanju bila četiri veleposlanstva”, rekao je Trump u razgovoru za Fox News, čiji je dio objavljen u petak.


Američki predsjednik je dodao kako je vjerojatno da bi meta napada bilo veleposlanstvo u Bagdadu.




Nešto ranije u petak je američki državni tajnik Mike Pompeo također govorio o tome da je iranski general Kasem Sulejmani planirao napasti veleposlanstva Sjedinjenih Država, a ponovio je i tezu da je iranska raketa srušila ukrajinski putnički zrakoplov.


Kasem Sulejmani planirao je napade “u neposrednoj budućnosti” na “američku infrastrukturu, pa tako i na američka veleposlanstva, vojne baze i američke objekte diljem regije”, rekao je na tiskovnoj konferenciji Pompeo.


“Imali smo točne informacije o neposrednoj prijetnji”, dodao je.


“Ne znamo točno kad su se oni trebali ostvariti, ali bilo je jasno da Kasem Sulejmani osobno planira napad velikih razmjera na američke interese i ti su se napadi trebali dogoditi u bliskoj budućnosti”, rekao je Pompeo novinarima nakon što je opširno govorio o novim gospodarskim sankcijama protiv Irana.


BBC pak navodi kako su američki demokrati, koji su bili dobili obavještajna izvješća o napadu na Sulejmanija, naveli kako nisu vidjeli nikakve dokaze o planiranim napadima na veleposlanstva.