Reakcije na pobjedu Johnsona

Trump: Sklopit ćemo masivni sporazum o slobodnoj trgovini, unosniji i veći od onoga s EU-om

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

"Taj sporazum ima potencijal biti daleko veći i unosniji od bilo kojeg sporazuma koji bi mogao biti sklopljen s EU-om. Borise, slavite", poručio je američki predsjednik na Twitteru

LONDON – Svjetski čelnici reagirali su u petak na pobjedu Konzervativne stranke britanskog premijera Borisa Johnsona na izvanrednim parlamentarnim izborima održanima dan ranije.Američki predsjednik Donald Trump kazao je da to znači da će Velika Britanija i SAD moći sklopiti novi “masivan” sporazum o slobodnoj trgovini.

“Taj sporazum ima potencijal biti daleko veći i unosniji od bilo kojeg sporazuma koji bi mogao biti sklopljen s EU-om. Borise, slavite”, poručio je na Twitteru.


Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel kazao je da je EU spreman pregovarati o sporazumu o slobodnoj trgovini s Britanijom, ali je pozvao London da postupa u dobroj vjeri.


Izrazio je nadu da će britanski parlament brzo ratificirati sporazum o razdruživanju. “Očekujemo, što je moguće prije, glasanje britanskog parlamenta… Važno je da situacija bude jasna”, rekao je.




Njemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Johnsonu na pobjedi. “Radujem se surađivati s Vama radi prijateljstva i snažne suradnje između naših nacija”, objavio je na Twitteru njezin glasnogovornik.


Češki premijer Andrej Babiš komentirao je na Twitteru: “On je karizmatični lider, jednako razmišljamo. Dobio je snažan mandat da provede Brexit. Žao mi je što Češka gubi snažnog saveznika u EU-u”.


Predsjednik prijelazne španjolske vlade Pedro Sanchez ocijenio je na Twitteru: “Nastavit ćemo raditi na uređenom #Brexitu koji jamči prava i slobode građanima i pruža sigurnost gospodarskim sektorima. Predani smo najbližim mogućim budućim odnosima između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva”.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima: “Naravno da se svaki put nadamo da snage koje pobijede na izborima u bilo kojoj zemlji dijele ideologiju i žele izgraditi dobre odnose s našom zemljom. Ne znam koliko su takve nade primjerene u slučaju Konzervativne stranke”.


Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz ocijenio je da je Johnsonova pobjeda “pobjeda vrijednosti” nad antisemitizmom.


Britansku oporbenu Laburističku stranku optužuje se da dopušta u svojim redovima predrasude protiv židova.


Predsjednik katalonske regionalne vlade Quim Torra čestitao je na pobjedi škotskim nacionalistima nakon što je čelnica Škotske nacionalne stranke Nicola Sturgeon kazala da želi drugi referendum o neovisnosti od Britanije.


Luksemburški premijer Xavier Bettel rekao je: “Boris je pobijedio na izborima govoreći svima da želi provesti Brexit, pa je sada vrijeme da to i učini”.