Američki predsjednik zadovoljan

Trump: Moralesova ostavka je snažno upozorenje nezakonitim režimima

Hina

Reuters

Reuters

"Sjedinjene Države pohvaljuju bolivijski narod zbog toga što traži slobodu i bolivijsku vojsku zbog toga što je poštovala svoju prisegu da neće štititi samo pojedince, nego i bolivijski ustav", rekao je Trump u priopćenju.



WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da je zadovoljan prisilnom ostavkom bolivijskog predsjednika Eva Moralesa u kojoj vidi “snažno upozorenje” upućeno “nezakonitim režimima” u Latinskoj Americi, pohvalivši pritom vojsku.


“Sjedinjene Države pohvaljuju bolivijski narod zbog toga što traži slobodu i bolivijsku vojsku zbog toga što je poštovala svoju prisegu da neće štititi samo pojedince, nego i bolivijski ustav”, rekao je Trump u priopćenju.


“Ovi događaji su snažan znak upozorenja nezakonitim režimima u Venezueli i u Nikaragvi da demokracija i volja naroda uvijek pobjeđuju”, dodao je.




SAD je u ponedjeljak pozvao bolivijski parlament da “čim prije” održi sjednicu i službeno prihvati ostavku predsjednika Eva Moralesa te počne tranziciju koju će voditi civili kako bi se ispunio politički zrakoprazan prostor u zemlji.


Usto je visoki dužnosnik State Departmenta rekao da Washington ne smatra Moralesov odlazak državnim udarom kao što su ustvrdili sam Morales, Rusija i meksička vlada.


Njegov je odlazak posljedica prosvjeda koji su pokazali da je bolivijskom  narodu “prekipjelo zbog toga što vlada zanemaruje volju svojih birača”, rekao je dužnosnik koji je htio ostati anoniman.


Meksiko je u međuvremenu objavio da je odobrio azil Moralesu.


Bolivija je trenutno bez čelnog čovjeka, jer su uz Moralesa i oni koji bi ga na mjestu predsjednika trebali zamijeniti dali ostavke.


Druga potpredsjednica bolivijskog Senata, oporbena čelnica Jeanine Anez, koja bi po ustavu bila sljedeća za privremeno preuzimanje predsjedničke dužnosti, najavila je u ponedjeljak raspisivanje predsjedničkih izbora kako bismo “22. siječnja imali izabranog predsjednika”.


“Raspisat ćemo izbore s kvalitetnim ljudima koji će voditi izborni proces koji će reći što Bolivijci žele”, rekla je nakon dolaska u parlament.