Konjske utrke

Tragedije na konjskom trkalištu se nastavljaju: Stradala još jedna životinja

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Kalifornijsko je trkalište bilo zatvoreno zbog smrti konja u prosincu prošle godine, no brojka nastavlja rasti i nakon ponovnog otvaranja.



Novinari BBC-ja prenose vijest iz „Santa Anita Parka“ gdje je u nedjelju smrtno stradao još jedan konj. Broj smrti ovih plemenitih životinja se tako od prosinca prošle godine popeo na ukupno dvadeset i tri na tom trkalištu.


Konj je nastradao na stazi samo dva dana nakon što se kalifornijski park ponovno otvorio. Do tada je bio zatvoren više od tri tjedna.  


Grupacija Stronach Group u čijem je vlasništvu trkalište, objavila je pravila koja smanjuju korištenje bičeva prilikom utrka, ali i lijekove na sam dan utrke. Nakon što je kalifornijski „Horse Racing Board“ odobrio pravila, ista su stupila na snagu prošlog petka.




Unatoč tome, u nedjeljnoj je utrci konj Arms Runner pao i sudario se s drugim konjem. Ozljeda Arms Runnera je nažalost bila fatalna.


„Incident se dogodio tijekom natjecanja na stazi koja je od neovisnih stručnjaka ocijenjena kao sigurna. Usko surađujemo uz kalifornijski „Horse Racing Board“ da shvatimo jesmo li mogli učiniti nešto dodatno da spriječimo tragediju“ izjava je s trkališta koju prenosi BBC.


Smrti nesretnih životinja su na noge podignule mnoge agencije i društva za zaštitu životinja. Mnogi ljudi koji su u vezi s parkom vjeruju da je kiša bila glavni faktor u pogibelji konja, ali s time se ne slažu svi.


Prošlog je mjeseca okružni ured državnog tužitelja u Los Angelesu pokrenuo službenu istragu o svim spomenutim slučajevima. Iz PETA-e su u nedjelju izjavili da nije učinjeno dovoljno.


„Nisu napravili sve što je potrebno za zaštitu tih konja. Svi suplementi i lijekovi moraju biti u potpunosti zabranjeni, a za utrke se trebaju koristiti sintetičke staze“, izjavila je Kathy Guillermo, potpredsjednica PETA-e, prenosi BBC.