Živci na kušnji

Tko je Robert Mueller, “nevidljivi čovjek” od kojeg se Donaldu Trumpu diže kosa na glavi?

Hina

Reuters

Reuters

Donald Trump ne skriva svoj očaj zbog, kako navodi u svojim tvitovima, »lova na vještice« bez utemeljenja. A za Roberta Muellera tvrdi da je jednostavno »izvan kontrole«



On je nevidljiv, ali se njegova sjena nadvila nad političku kaljužu Washingtona. Ime Roberta Muellera u američkoj je prijestolnici svima na usnama, no posebni istražitelj zadužen za istragu o ulozi Rusije u američkim predsjedničkim izborima 2016. šuti kao zaliven.


Ne izlazeći iz sjene, on svako malo zagrebe po površini parafirajući pravosudne dokumente koji ili optužuju bivšeg savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa ili razotkrivaju laži nekoga drugoga.


I svaki put u ministarstvima, u redakcijama i na večerama postavlja se isto pitanje: što to on ima u rukama protiv stanara Bijele kuće?




Već 18 mjeseci Robert Mueller vodi istrage o ruskom upletanju u američku predizbornu kampanju 2016. i sumnje u dosluh između Moskve i Trumpove kampanje.


Njegova istraga ima goleme implikacije, drži Washington u neizvjesnosti i stavlja živce republikanskog milijardera na veliku kušnju.


Donald Trump ne skriva svoj očaj zbog, kako navodi u svojim tvitovima, »lova na vještice« bez utemeljenja. A za Roberta Muellera tvrdi da je jednostavno »izvan kontrole«.


Muellerove pristaše smatraju ga s druge strane nekom vrstom superjunaka i oduševljeni su svakim njegovim pravosudnim korakom koji dovodi u vezu, čak i nategnutu, američkog predsjednika i Kremlj.


Što se tiče republikanaca, oni se ne usuđuju niti zamisliti kakve bi mogle biti posljedice za njihovu stranku ako Muellerovi konačni zaključci inkriminiraju Donalda Trumpa.


Mueller, sve što želim za Božić si ti


U medijima je posebni istražitelj postao kultna ličnost i često ga se prikazuje kao viteza Jedija iz Ratova zvijezda ili viteza iz Igara prijestolja. »Mueller stiže«, šale se komentatori na internetu, po poznatoj replici iz te serije.


Televizijska emisija »Saturday Night Live« prošli je tjedan čak završila parodijom hita Mariah Carey »Mueller, sve što želim za Božić si ti«.


Unatoč svoj toj slavi, Mueller je slabo poznat široj javnosti.


Bivši marinac (74) godine preuzeo je vođenje FBI-ja tjedan dana prije terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. godine. Na čelu agencije proveo je 12 godina i stekao besprijekoran ugled.


Danas i dalje bježi od kamera. Živi u jednom naselju u sjevernoj Virginiji uz jake mjere osiguranja, a u svoj ured ulazi i napušta ga preko podzemnog parkinga.


Ne ide u Bijelu kuću na razgovore s predsjednikovim odvjetnicima nego oni dolaze njemu. Ima tim od dvadesetak istražitelja i tužitelja koji ga predstavlja ga na sudovima.


Ove godine Mueller je bio viđen u javnosti samo četiri puta: prelazeći cestu, u restoranu, u Appleovoj trgovini sa suprugom Ann Standish i naposljetku na zračnoj luci dok je čekao let nekoliko metara dalje od sina predsjednika Donalda Trumpa Jr. koji mu je također zapeo za oko u istrazi.


Njegova pojavljivanja u javnosti toliko su rijetka da se svako jako prati na društvenim mrežama.


Zacrnjen tekst


Ništa se ne zna o njegovu radu, iako je američka prijestolnica prepuna novinara. Ima glasnogovornika, Petera Carra, koji samo objašnjava ono što je već poznato javnosti. Inače uvijek ima isti odgovor: »Nema komentara«.


Mediji samo mogu nagađati o tome kako napreduje njegova istraga. Svaki korak u proceduri satima se secira u televizijskim emisijama i predmet je dugih analiza u novinama.


Čak i kada se njegove dokumente objavi, novinari ostaju i dalje željni informacija.


Dokument koji je utorak navečer predan sucu u vezi s bivšim savjetnikom Donalda Trumpa, Michaelom Flynnom, govori tako o njegovoj »značajnoj pomoći« u istrazi o Rusiji. No važne pojedinosti zacrnjene su.


Na napade Donalda Trumpa, Mueller odgovara jednako diskretno.


Njegove službe samo su jednom prekinule šutnju zatraživši u listopadu od FBI-ja da istraži mogući pokušaj blaćenja posebnog istražitelja.


Konzervativni aktivisti osumnjičeni su, naime, da su pokušali potplatiti neke žene da optuže Muellera da ih je spolno zlostavljao prije više godina.


No to je bilo toliko nevjerojatno da su barem u tom jednom slučaju i demokrati i republikanci optužbe odbacili uz smijeh.