Summit G20

Theresa May tvrdi da je Brexit zapravo dobar po globalno gospodarstvo

Hina

Reuters

Reuters



Britanska premijerka Theresa May svjetskim čelnicima će u petak reći da će sporazum o brexitu koji je postigla s Europskom unijom imati pozitivne učinke po globalno gospodarstvo.


Po dogovoru s Bruxellesom Ujedinjeno Kraljevstvo će napustiti EU u ožujku ali će održati bliske trgovinske veze. Pred britanskom premijrkom sada je, međutim, teška bitka za potvrdu sporazuma u duboko podijeljenom britanskom parlamentu.


Ona će iskoristiti dvodnevni put na summit skupine G20 u argentinsku prijestolnicu Buenos Aires za promociju sporazuma i britanske uloge na globalnoj pozornici nakon brexita.




»Naši će odnosi s EU-om ostati bliski. Slobodna trgovinska zona bez carina, pristojbi, kvantitativnih restrikcija ili pravila za provjeru porijekla… Međunaordne tvrtke koje su ulagale u proizvodnju u Ujedinjenom Kraljevstvu ili koriste baze u Europi za opskrbu britanskog tržišta imat će koristi od tih rješenja«, reći će May u petak na summitu na sjednici posvećenoj trgovini, po dijelovima govora koje je agencijama dao njen ured.


May će također zagovarati reformu Svjetske trgovinske organizacije (WTO), rekao je viši britanski dužnosnik, koja bi uključivala veću transparentnost, ažuriranje procesa rješavanja sporova i promicanje trgovine, uz robu, u uslugama i digitalnoj ekonomiji.


»Po prvi puta u više od 40 godina Ujedinjeno Kraljevstvo će imati neovisnu trgovinsku politiku. Igrat ćemo punu i aktivnu ulogu u trgovini na globalnoj pozornici, radeći s novim i starim prijetljima u vremenu međusobne globalne povezanosti bez presedana«, reći će May.