Neizvjesno

Theresa May parlamentu nudi novi dogovor oko Brexita

Hina

Reuters

Reuters



Britanska premijerka Theresa May će ponovno sljedeći mjesec pokušati dobiti odobrenje za izlazak Britanije iz Europske unije, postavljajući novi rok za svoj dogovor o Brexitu i moguće rokove za njezin vlastiti odlazak.


Skoro tri godine nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo glasovalo za napuštanje EU-a, političari su još uvijek u nesuglasju oko toga kada, kako i čak hoće li uopće doći do rastave.


Do Brexita je trebalo doći 29. ožujka, ali May nije bila u stanju postići da njezin dogovor o izlasku ratificira britanski parlament koji ga je odbacio tri puta, a sada je kao datum izlaska predviđen 31. listopada.




Njezin glasnogovornik rekao je kako ona sada planira staviti na glasovanje Zakon o sporazumu o izlasku, koji utvrđuje uvjete izlaska Britanije iz EU-a, u tjednu koji počinje 3. lipnja kako bi osigurala Brexit prije nego što zastupnici odu na ljetni odmor.


»Važno je da to učinimo, ako UK treba napustiti EU prije ljetne parlamentarne stanke«, rekao je glasnogovornik nakon što se May sastala s čelnikom oporbene Laburističke stranke Jeremyjem Corbynom u okviru razgovora kojima želi osigurati potporu njegove stranke za zakon o Brexitu.


»Stoga ćemo predložiti Zakon o sporazumu o izlasku u tjednu koji počinje 3. lipnja«, rekao je navodeći isti tjedan u kojem američki predsjednik Donald Trump dolazi u državni posjet Britaniji.


May, koja je osigurala čelnu poziciju u Konzervativnoj stranci i premijersku dužnost u kaosu koji je uslijedio nakon što je Britanija 2016. glasovala za izlazak iz EU-a, je pod pritiskom nekih njezinih vlastitih zastupnika da postavi rok za vlastiti odlazak.


Američka investicijska banka JP Morgan u utorak je rekla kako May teško da će preživjeti kraj lipnja.