Turski predsjednik

Tayyip Erdogan: Haftar nastavlja napade u Libiji

Hina



Vojni zapovjednik Kalifa Haftar krši libijsko primirje pa se ne može očekivati poštivanje prekida vatre između njegovih i provladinih snaga, rekao je u nedjelju turski predsjednik Tayyip Erdogan.


Unatoč naporima Turske i Rusije, Haftar je napustio pregovore o prekidu vatre ranije ovaj mjesec i njegova blokada libijskih naftnih polja zasjenila je samit u Berlinu prošli tjedan koji je trebao učvrstiti krhko primirje.


Cilj njegove Libijske nacionalne vojske (LNA) koja drži istok zemlje, jest zauzeti glavni grad Tripoli, uz podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, ruskih plaćenika i afričkih snaga.




Turska u međuvremenu podržava međunarodno priznatu vladu nacionalnog jedinstva (GNA) Fajeza al Seradža.


Govoreći u istanbulskoj zračnoj luci Ataturk uoči posjeta Alžiru, Erdogan je rekao da Haftarove snage opetovano krše primirje u Libiji te dodao da je međunarodna potpora LNA-u »razmazila« Haftara.


»Prije svega, Haftar je pučist«, rekao je Erdogan. »U tom smislu, mi moramo jasno vidjeti koji je Haftarov identitet. On je čovjek koji je i prije izdao svoje nadređene. Od nekoga takvog nije moguće očekivati samilost i razumijevanje u pogledu prekida vatre«, dodao je.


»Nastavlja napade svim sredstvima. Bez obzira, ondje neće uspjeti«, rekao je Erdogan.


Turska je opetovano rekla da Haftar mora izabrati političko rješenje sukoba i pozvala strane sile da izvrše pritisak na zapovjednika radi primirja. Također je poslala vojne savjetnike kako bi pomogli GNA da se odupre Haftarovu napadu na Tripoli.


Ankara je rekla da će poštivati oružani embargo UN-a za Libiju sve dok se održava primirje, no upozorila da će također rasporediti vojnike bude li potrebno.Strane sile u Berlinu su se dogovorile da će osnovati poseban odbor sastavljen od pet vojnih stručnjaka sa svake strane da nadzire primirje. No Erdogan je rekao u nedjelju da od tog odbora ne očekuje rezultat zbog Haftarova stava.

Od svrgavanja Moamera Gadafija 2011. Libija nema stabilnu središnju vlast. U zemlji su dulje od pet godina dvije suparničke vlade, na istoku i na zapadu, a ulice kontroliraju naoružane skupine.


Zbog borbi za glavni grad svoje domove moralo je napustiti više od 150.000 ljudi.


Nekoliko zemalja koje podržavaju suparničke strane u Libiji krše oružani embargo za koji su se na samitu u Berlinu dogovorile da će ga poduprijeti, priopćio je UN u subotu.