Oštro ga okarakterizirao

Talijanski sud odbacio tužbu zbog klevete: Nazvati političkog konkurenta “nacistom” ne predstavlja kazneno djelo

Hina

Matteo Salvini / Foto Reuters

Matteo Salvini / Foto Reuters

U završnoj riječi kojom je obrazložio takvu presudu sudac je kazao da političku borbu često karakteriziraju oštri polemički tonovi, pa zato izraz nacist u spomenutom slučaju treba shvatiti elastično i u primjerenom kontekstu



Nazvati političkog konkurenta “nacistom” u Italiji ne predstavlja kazneno djelo, odlučio je sud u Torinu, te odbacio tužbu za klevetu koju je protiv Paola Ferrera, tajnika Stranke komnističke obnove (PRC) i ministra za socijalna pitanja u nekadašnjoj vladi Romana Prodija, podnio Matteo Salvini, lider Lege Nord.


 


U završnoj riječi kojom je obrazložio takvu presudu sudac je kazao da političku borbu često karakteriziraju oštri polemički tonovi, pa zato izraz nacist u spomenutom slučaju treba shvatiti elastično i u primjerenom kontekstu.




Ferrerova karakterizacija političkog protivnika, koju je naveo na svom Facebook profilu, zato ne predstavlja klevetu i povredu časti u smislu talijanskog kaznenog zakonika i nije kazneno djelo, odlučili su suci u Torinu.


Komentirajući neke Salvinijeve političke izjave za koje smatra da su populističke i ksenofobne, Ferrero je napisao da čelnik Sjeverne Lige “nije šakal” jer strvinari djeluju prema životinjskom instinktu, nego da djeluje proračunato, “poput nacista” koji su 30-ih godina prošlog stoljeća alarmirali javnost pred navodnom “masonsko-židovskom urotom”.


Sud je u presudi naveo da je on na taj način samo podsjetio na strategiju Hitlerove stranke koja je na početku svog političkog pohoda na vlast, a kako bi dobila podršku javnosti, izmišljala navodne krivce za katastrofalno društveno i ekonomsko stanje.


Sud je naveo da je Ferrero taj paralelizam iznio kao aluziju na početnu strategiju nacista koji su za sve okrivljavali Židove i masone, kako bi došli na vlast, te da tuženika nije povezao s rasističkom i genocidnom politikom Hitlera.


Prema ocjeni torinskog suda, optuženi je imao namjeru da upozori kako bi takva strategija u Italiji u uvjetima socijalne krize mogla izazvati šire društveno nezadovoljstvo i nesnošljivost prema određenim manjinama koje s uzrocima krize nemaju nikakve veze.


Ferrero je u svom komentaru zbog kojega je bio tužen ustvrdio da je krizu izazvao globalni liberalizam, a da Salvini poput nacista koristi katastrofu i neupućenost masa, te umjetno potiče sukobe i nezadovoljstvo, okrećući nezadovoljstvo prema manjinama koje su u toj igri žrtveni jarci.


U jačim oblicima blaćenja političkih protivnika u Italiji “nacist” je češće korišten izraz od “fašista” jer je fašistički pokret nastao u Italiji, a nacistički kasnije u Njemačkoj, no Ferrero je u jednoj polemičkoj reakciji Salvinija nazvao i “fašistom trećeg milenija”.