Krvavi ramazan

Talibani u Afganistanu pristali na primirje. Samo nekoliko sati kasnije u krvavom napadu ubili – 17 ljudi

Hina

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters

U napadu na vojnu bazu u petak navečer poginulo je 17 pripadnika sigurnosnih snaga a više ih je ranjeno, rekao je za AFP glasnogovornik pokrajine Herata Jilani Farhad, ne navodeći druge pojedinosti



Najmanje je sedamnaest afganistanskih vojnika poginulo na zapadu Afganistana u napadu za koji su odgovornost preuzeli talibani, nekoliko sati prije nego su pobunjenici prihvatili privremeno primirje, rekli su u subotu lokalni čelnici za AFP.


U napadu na vojnu bazu u petak navečer poginulo je 17 pripadnika sigurnosnih snaga a više ih je ranjeno, rekao je za AFP glasnogovornik pokrajine Herata Jilani Farhad, ne navodeći druge pojedinosti.


Poginulih ima i na talibanskoj strani, dodao je kratko.




Mohammad Saeed Sarwari, guverner okruga Zawola, gdje se napad dogodio, potvrdio je napad i broj žrtava.


»Talibani su nakon napada zaplijenili oružje«, rekao je.


U poruci poslanoj putem aplikacije WhatsAppa, talibani koji su preuzeli odgovornost za napad izvijestili su o 18 poginulih vojnika.


Napad se dogodio nekoliko sati prije nego su proglasili trodnevno primirje u povodu Ramazanskog bajrrama kojim se završava mjesec posta.


U četvrtak je afganistanski predsjednik Ašraf Gani proglasio jednostrano primirje s talibanima, ali ne i sa skupinom Islamskom državom.


Ono treba početi, rekao je, »27. dana ramazana (utorak) i trajati do petog dana Ramazanskog bajrama« koji treba početi krajem idućeg tjedna, što znači da će biti na snazi od 12. do 19. lipnja.