Lakše do stana

Tako to rade u Sloveniji: Država će mladima biti jamac za kredit za prvi stan

Hina

Foto Pixabay

Foto Pixabay



LJUBLJANA Slovenski premijer Marjan Šarec sastao se u ponedjeljak s nacionalnim vijećem za mlade, te obećao pomoć države onim obiteljima koje kupuju prvi stan tako što bi jamac za kredit bila država.


Nacrt zakona koji bi mladima omogućio da lakše dođu do stana pripremilo je ministarstvo financija i bit će u javnoj raspravi do kraja ovog mjeseca, s mogućnošću da organizacije mladih daju i svoje primjedbe, kazao je Šarec nakon sastanka, dodavši da razlike u gledanjima na predložena rješenja nisu velike, javili su mediji.


Šarec je ponovio da bi nove restrikcije središnje banke koja je od ovog mjeseca uvela oštrije uvjete za potrošačke i druge kredite, mogle posebno pogoditi mlade, a po nekim ocjenama, kako je rekao, smanjiti i predviđeni rast BDP-a za oko 0.3 postotna boda u odnosu na ranija očekivanja.




Središnja banka je s početkom studenoga pooštrila uvjete za odobravanje potrošačkih kredita, uz ocjenu da njihov pretjeran rast zadnjih godina može izazvati financijsku nestabilnost. Od sada se takvi krediti mogu dobiti na rok ne dulji od 7 godina, a zajmoprimcima nakon otplate rate mora ostati najmanje 76 posto mjesečnog primanja.


Rezervu prema toj mjeri iznijele su u domaće komercijalne banke, dok središnja banka navodi da će restrikcije prilagoditi tek kad se ekspanzija potrošačkih kredita znatno smanji jer oni sada rastu godišnje 11,6 posto.


Slovenski premijer izrazio je nakon susreta s mladima i očekivanje da će novi stambeni zakon koji predlaže njegova vlada omogućiti gradnju više javnih stanova za iznajmljivanje pod povoljnim uvjetima, a razmatra se i pitanje povećanja kapaciteta studentskih domova.