Organizacija

Tajnovita povijest riječkih masona: Prva loža osnovana 1769., a danas ih u gradu djeluje i više

Sandy Uran

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Kad je riječ o suvremenim masonima, valja istaknuti da je Ministarstvo uprave 21. rujna 1994. godine registriralo prvu hrvatsku masonsku ložu osnovanu nakon osamostaljenja. Članovi su mnogi ugledni odvjetnici, liječnici, političari, umjetnici...



RIJEKA – Diljem Hrvatske ovih dana glavna su tema masoni. Nekad je to bila tajna organizacija, danas je možda malo manje tajna, s obzirom na događaje. Ipak, valja poznavati i njenu povijest.


Kad je riječ o Rijeci, prozaik, esejist i kritičar Igor Žic nas je svojevremeno uputio u razvoj masonskih loža u Rijeci tijekom različitih povijesnih epoha, pritom istaknuvši:


– Prva slobodnozidarska loža Aux Trois Canon osnovana je pod okriljem Velike lože Engleske, u Beču 1742. Njoj su pripadala i dva hrvatska plemića u službi Austrije: grofovi Franjo Gundulić i Kazimir Drašković. U to je doba i u hrvatske krajeve pristiglo slobodno zidarstvo.




U šezdesetim i sedamdesetim godinama 18. stoljeća uspostavljene su brojne »austrijske« lože na današnjem području Hrvatske: u Glini, Varaždinu, Zagrebu, Osijeku, Križevcima, Otočcu i Karlovcu.


U Rijeci je 1769. utemeljena, od strane Nizozemaca i Francuza, zaposlenika Nizozemske rafinerije šećera, smještene u nekadašnjoj tvornici »Rikard Benčić«, prva slobodnozidarska loža u Rijeci. Druga važna zgrada je sadašnja zgrada Državnog arhiva u Rijeci, u čijem se depou nalaze masonski crteži koji su sada prekriveni.


U toj vili masoni su se počeli skupljati od 1780. za što postoje dokumenti. Loža u Rijeci zvala se Riječka loža sv. Ivana. Riječki se masoni potom okupljaju oko Lavala Nugenta, posjednika trsatke utvrde, koji je bio mason na europskoj razini, te riječkog mecene Andrije Adamića.


Pisani izvori


O povijesti i postojanju masona u Rijeci postoje pisani podaci, a mi smo ih imali priliku svojedobno dobiti na uvid u Državnom arhivu u Rijeci. O njima je knjigu naslovljenu »Masonerija, Rijeka i politika 1796-1943« napisala dr. sc. Ljubinka Toševa Karpowicz.


Na uvid smo dobili i policijski popis četrdesetak imena poznatih Riječana koji su bili pripadnici riječke masonske lože Sirius, koja datira od 26. rujna 1924. te dopis iz 1934. godine iz vremena kad je masonerija bila zabranjena.


Svojevremeno smo od Grada Rijeke dobili ključ riječke davno ugasle masonske lože Sirius koja se nalazi u Dežmanovoj ulici broj 3 u podrumskom prostoru kuće Sirius koju je projektirao riječki arhitekt i mason Giovanni Rubinich, a kroz čiju nas je povijest proveo Igor Žic.



Fasadu zgrade krase masonski simboli: sova kao simbol mudrosti, zvijezda repatica, kit, zmija u krugu kao simbol zaštite… Nakon ulaza u zgradu, druga vrata s lijeve strane vode u ložu. Spustili smo se niz uske poluzavojite stube, a pomalo mračna atmosfera samo je povećala naše uzbuđenje što imamo priliku posjetiti ložu tajnog društva, masona, koji su oduvijek bili zanimljivi upravo zbog te tajnovitosti.


Riječka loža Sirius osnovana je 9. ožujka 1901. u kući Whitehead, odnosno Casi Veneziani koja se nalazi u ulici Dolac. Svečano otvaranje hrama održano je 21. prosinca 1901. godine.


U međuvremenu u kući u Dežmanovoj ulici, čija je gradnja započela 1910. Rubinich realizira ložu Sirius. Posljednji zapisnik rada lože Sirius je od 24. veljače 1924., a pretpostavlja se da je loža ukinuta i prije 26. studenoga 1925., dana kada je u Italiji stupio na snagu Zakon o zabrani masonerije.


Masoni u 21. stoljeću


Kad je riječ o suvremenim masonima doznali smo da je Ministarstvo uprave 21. rujna 1994. godine registriralo prvu hrvatsku masonsku ložu osnovanu nakon osamostaljenja. Članovi su mnogi ugledni odvjetnici, liječnici, političari, umjetnici, a u neke od masonskih loža koje djeluju u današnje vrijeme primljene su i žene.


Imali smo priliku razgovarati s pripadnikom jedne od riječkih masonskih loža, ima ih više, čije ime, kao ni imena masonskih loža nije moguće otkriti s obzirom da se radi o tajnome društvu koje od samih početaka djeluje u skladu s uvjerenjem da mora ostati tajno.


U njihove tajne upućeni su samo odabrani, nose frakove i bijele rukavice, a međusobno u javnosti komuniciraju i posredstvom tajnih znakova. Od našeg sugovornika doznali smo kako masoni njeguju doktrine stare antike, gdje se različitim protokolima i ceremonijama pokušava oživjeti ta zaboravljena sveta znanost.


Duhovnost, ezoterija, koja je uglavnom nestala u zapadnoj civilizaciji nakon srednjeg vijeka, biva u ložama slobodnih zidara obnovljena posredstvom rituala i radova. U društvo se prima na poziv i prijedlog nekog člana, a zatim slijedi složeni postupak i protokol primanja.



Nakon prijema postaje se učenikom, nakon napredovanja pomoćnikom, a potom i majstor lože. Drugi naš sugovornik, pripadnik jedne druge riječke masonske lože, čiji identitet dakako također ostaje tajan, svojevremno nam je otkrio da je masonstvo univerzalan pokret jer postavši masonom, postaje se dio univerzalnog svjetskog bratstva.


Doznali smo da je 2005. godine viđeniji Riječanin iniciran u Trstu u Velikoj loži Italije. Vrlo brzo nakon toga, 2006. godine osniva se prva mještovita Riječka loža. Govoreći o etičkim i moralnim kvalitetama masona, naglasio je:


– Masonstvo samo po sebi promovira čistoću ruku i zato se tijekom obreda nose bijele rukavice, simbolično, već stotinama godina, te bijele pregače.


Kad je riječ o ritualnoj odjeći, doznali smo da je ona strogo propisana, ritualno simbolička. Pojedine lože štuju i prakticiraju isključivo čuveni drevni prihvaćeni Škotski obred. Najarhaičniji je i povodi se za srednjovjekovnom tradicijom. Unutar njega postoje 33 stupnja koje mason, ukoliko ima dovoljno želje i kapaciteta, savladava kroz dulji niz godina.


Poznata imena, krune i dinastije


Poznata imena među masonima u prošlosti bili: W. A. Mozart, J. S. Bach, Göthe, James Cook, Garibaldi, Lord Nelson, Eifell, M. Twain, Henry Ford, Fleming, Gershwin, Lindberg, Casanova, Neil Armstrong, Gianni Agneli, W.Churchill.


Predsjednici i njihovo članstvo u masonima su oduvijek privlačna tema jer su brojne okrunjene glave, pa i cijele dinastije bili masoni. Primjerice Tudori, Windsori, Habsburzi, Friedrich II Veliki iz Pruske…


Poznat je podatak da je 14, a možda i više američkih predsjednika bilo članovima neke masonske lože. Najpoznatiji su George Washington, B. Franklin, Roosevelt, Truman i drugi.