Agonija mladih nogometaša

Tajlandski dječaci zarobljeni u pećini uče roniti u iščekivanju spasa

Hina

Reuters

Reuters

Spasioci će se sada usredotočiti na to kako da ih izvuku i predaju medicinskoj ekipi koja čeka pred pećinom, kazao je



CHIANG RAI Dvanaest dječaka i njihov nogometni trener koji su više od tjedan dana zarobljeni u špilji na sjeveru Tajlanda uče roniti uoči očekivane spasilačke misije, rekli su dužnosnici u srijedu kada je objavljena nova videosnimka koja pokazuje da su dječaci u dobrom zdravstvenom stanju.


»Vježbaju stavljanje maske i (podvodno) disanje«, rekao je na konferenciji za novinare Narongsak Osotthanakorn, zapovjednik spasilačke misije i guverner pokrajine Chiang Rai gdje se špilja nalazi.


»Ali poplava u pećini još je prevelika da bi oni mogli roniti. Idealna situacija bila bi da je špilja potpuno suha, ali za to treba predugo čekati«, kazao je.




»Ima dovoljno hrane za njih u pećini i čim se razina vode spusti izvest ćemo ih van«, dodao je guverner.


Još se ne zna kako će i kada skupina dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov trener izići iz pećine.


Video koji su objavili tajlandski specijalci SEAL u srijedu pokazuje dva ronioca u ronilačkom odijelu koji sjede na uzdignutom dijelu špilje pokraj dječaka.


Čini se da su dobro raspoloženi, povremeno se smiju. Zasad se ne zna kad je video snimljen.


Svjetlo ide od dječaka do dječaka, koji se jedan za drugim javljaju, predstavljaju se i na kraju pozdravljaju sklopljenih dlanova u tradicionalnom tajlandskom pozdravu.


Ronioci su nakon zahtjevne potrage, ronjenja uskim prolazima i mutnim vodama, pronašli 12 dječaka i njihova trenera kasno u ponedjeljak na uzdignutoj stijeni otprilike četiri kilometra od ulaza u špilju.


Pomaganje djeci trajat će neko vrijeme, rekao je novinarima zapovjednik mornarice admiral Naris Pratoomsuwan.


»Od operativnog centra u trećoj komori do mjesta gdje smo ih pronašli trebalo je oko tri sata i isto toliko da se vratimo«, kazao je.


Pokrajinski guverner Narongsak rekao je da su dječaci tijekom noći pregledani. U dobrom su zdravstvenom stanju i pretrpjeli su samo lakše ozljede.


Spasioci će se sada usredotočiti na to kako da ih izvuku i predaju medicinskoj ekipi koja čeka pred pećinom, kazao je.


Sura Jeetwatee, liječnik koji je dio spasilačke operacije, rekao je da dječaci mogu hodati, a da su preživjeli tako što su pili vodu iz stalaktita.