Objavio pet slika s potpisima

Tajlanđaninu 25 godina zatvora zbog uvrede kralja na Facebooku

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Otkako je svibanjskim pučem došao na vlast, uvjereni rojalist premijer Prayuth Chan-ocha više je puta rekao da će odlučno provoditi taj zakon



BANGKOK - Tajlandski vojni sud poslao je u utorak jednog čovjeka na 25 godina u zatvor jer je na Facebooku objavio slike koje su ocijenjene kao uvredljive za monarhiju.


Tajlandski zakon o zaštiti monarhije jedan je od najstrožih na svijetu, a kazna izrečena u utorak jedna je od strožih u zadnje vrijeme.


Otkako je svibanjskim pučem došao na vlast, uvjereni rojalist premijer Prayuth Chan-ocha više je puta rekao da će odlučno provoditi taj zakon.




U utorak je osuđen 58-godišnji poslovni čovjek Tiensutham Suttijitseranee. Na zatvorenom suđenju proglašen je krivim što je objavio uvredljiv sadržaj, rekla je za Reuters njegova odvjetnica.


“Zato što je lani objavio pet slika s potpisima koje sud smatra uvredljivima, odlučili su ga osuditi na 50 godina zatvora, po deset za svaku objavljenu sliku, a zatim je to prepolovljeno na ukupnu kaznu od 25 godina”, rekla je odvjetnica Sasinan Thamnithinan i obajsnila da je kazna smanjena jer je Tiensutham priznao krivnju.


Sud nije dopustio njegov obitelji niti novinarima da dođu na izricanje presude, dodala je.