Otvoreni za "povratak"

TUSKOVA PORUKA LONDONU ‘Još se stignete predomisliti’

Hina

Tusk je rekao da »ako vlada Ujedinjene Kraljevine ostane pri svojoj odluci da izađe« iz EU-a, »Brexit će postati stvarnost sa svim svojim negativnim posljedicama« u ožujku 2019. godine



Europska unija je otvorena za mogućnost da Velika Britanija promijeni mišljenje o Brexitu i ostane u Uniji, rekao je u utorak zastupnicima u Europskom parlamentu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.


Tusk je rekao da »ako vlada Ujedinjene Kraljevine ostane pri svojoj odluci da izađe« iz EU-a, »Brexit će postati stvarnost sa svim svojim negativnim posljedicama« u ožujku 2019. godine.


»Osim ako naši britanski prijatelji ne promijene mišljenje«, rekao je. »Mi, ovdje na kontinentu, nismo promijenili mišljenje, još smo uvijek otvoreni za vas«.




Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je rekao da se nada da će se Tuskova poruka »jasno čuti u Londonu«.


Ti komentari europskih čelnika dolaze nakon što se u Britaniji intenzivirala rasprava o mogućnosti drugog referenduma o Brexitu.


Prošlog je tjedna bivši čelnik britanske stranke UKIP Nigel Farage, koji je bio jedan od najgorljivijih zagovornika Brexita, sugerirao da ne isključuje podržati pozive za drugi referendum.


U raspravi o zaključcima summita Vijeća u Europskom parlamentu čelnici najvećih političkih skupina upozorili su London da ne bude previše siguran u tranzicijsko razdoblje nakon Brexita koje su zacrtali čelnici EU-a u prosincu.


»Ako uvjeti neće biti dovoljni dobri Europska pučka stranka ga neće prihvatiti«, rekao je Manfred Weber, čelnik te nabrojnije skupine zastupnika, i dodao da to još uopće nije sigurno.