Čin agresije

TURSKI NAPAD Sirija niječe da ju je Ankara informirala o vojnoj operaciji u Afrinu

Hina

Sirija je u potpunosti zanijekala tvrdnje turskog režima prema kojima ju je on informirao o toj vojnoj operaciji, rekao je izvor iz sirijskog ministarstva vanjskih poslova za službenu novinsku agenciji Sana



 Sirijski režim je zanijekao u subotu da ga je Ankara informirala o turskoj vojnoj operaciji na Afrin, regiju pod kontrolom Kurda na sjeveru Sirije.


Sirija je u potpunosti zanijekala tvrdnje turskog režima prema kojima ju je on informirao o toj vojnoj operaciji, rekao je izvor iz sirijskog ministarstva vanjskih poslova za službenu novinsku agenciji Sana.


Taj izvor je “štro osudi brutalnu agresiju Turske na Afrin, sastavni dio sirijskog teritorija”.




Turska je u subotu pokrenula kopnenu i zračnu ofenzivu u Afrinu na kurdsku miliciju koju smatra terorističkom organizacijom.


“Informirali smo sve strane o onome što radimo. Pismenim putem smo informirali i sirijski režim”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na kanalu 24 TV. “Iako nismo u kontaktu s režimom, poduzimamo poteze sukladno međunarodnom pravu”.


Afrin je pod kontrolom Jedinica narodne zaštite (YPG), kurdske milicije, saveznice Sjedinjenih Država u borbi protiv skupine Islamska država (IS). Washington je zabrinut zbog mogućnosti velike turske ofenzive u Siriji.


Ankara optužuje YPG da su sirijski ogranak Radničke stranke Kurdistana (PKK) koja vodi pobunu na jugoistoku Turske.


Lavrov telefonski razgovarao s Tillersonom o turskom napadu u Siriji


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je subotu telefonski razgovarao s američkim kolegom Rexom Tillersonom nakon što je turska vojska pokrenula operaciju protiv kurdske milicije u Siriji, navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.


Lavrov i Tillerson su razgovarali o stanju u Siriji, o pitanjima povezanim s mjerama osiguranja stabilnosti na sjeveru zemlje, navelo je ministarstvo na svojoj službenoj stranici na Facebooku.


Šefovi ruske i američke diplomacije su također spomenuli pitanja procesa mirnog rješenja sukoba u Siriji pod okriljem UN-a, posebice u kontekstu Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga koji će biti održan krajem siječnja u Sočiju, prema istom izvoru.


Taj razgovor je održan na američku inicijativu, dodaje se.


Moskva je u subotu već istaknula svoju zabrinutost nakon što je turska vojska potvrdila da je pokrenula operaciju “Maslinova grančica” na sjeveru Sirije protiv kurdske milicije Jedinice narodne zaštitie (YPG) koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, a koja je saveznica Sjedinjenih Država u borbi protiv skupine Islamska država (IS).