Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 3
Sutra: 12° 12° 3
29. siječnja 2020.
Velike promjene

TRUMP SLAVI Usvojena povijesna porezna reforma, demokrati tvrde da ide na ruku bogatima

Donald Trump, Foto: REUTERS
Donald Trump, Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 2. prosinac 2017. u 12:29 2017-12-02T12:29:43+01:00

Tekst, usvojen s tijesnih 51 nasuprot 49 glasova sada se treba uskladiti prije kraja prosinca s inačicom koju je 16. studenoga usvojio Predstavnički dom Kongresa

Američki predsjednik Donald Trumpa odnio je u noći s petka na subotu vrijednu etapnu pobjedu usvajanjem u Senatu povijesne reforme poreznog sustava i ogromnog smanjenja poreza.

Tekst, usvojen s tijesnih 51 nasuprot 49 glasova sada se treba uskladiti prije kraja prosinca s inačicom koju je 16. studenoga usvojio Predstavnički dom Kongresa. Objavu rezultata potpredsjednika Mikea Pencea dočekao je pljesak i tapšanje po leđima u polukružnoj dvorani nešto prije 2 sata ujutro.

Bila bi to prva velika reforma u mandatu 45. predsjednika SAD-a koji jesenas nije uspio poništiti zakon o zdravstvenom sustavu Baracka Obame.

»Prvi put od 1986. Predstavnički dom i Senat usvojili su veliki preustroj poreznog sustava«, rekao je republikanski predsjednik doma Paul Ryan.

»Prilika kao što je ova ukazuje se jednom u generaciji i mi je trebamo iskoristiti«.

Svi republikanski senatori, osim jednog, glasovali su u korist reforme dok su joj se usprotivila 48 pripadnika demokratske senatske manjine.

Demokratski senatori požalili su se da su amandmani – koji su usvojeni u posljednji trenutak kako bi se na prihvaćanje privolili neodlučni republikanci – loš zakon učinili još gorim i otvorili rupe u zakonu koje će bogatima omogućiti izbjegavanje plaćanja poreza.

»Republikanci su uspjeli loš zakon učiniti još gorim. Pod krinkom tajnovitosti i žurbe, promjene usvojene u posljednji trenutak još će više novca staviti u džepove bogatih i korporacija«, rekao je senatski demokratski čelnik Chuck Schumer.

Trump je ranije rekao da želi da se usklađeni paket poreznih zakona prihvati do kraja godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
I u Rijeci se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?