Velike promjene

TRUMP SLAVI Usvojena povijesna porezna reforma, demokrati tvrde da ide na ruku bogatima

Hina

Donald Trump, Foto: REUTERS

Donald Trump, Foto: REUTERS

Tekst, usvojen s tijesnih 51 nasuprot 49 glasova sada se treba uskladiti prije kraja prosinca s inačicom koju je 16. studenoga usvojio Predstavnički dom Kongresa



Američki predsjednik Donald Trumpa odnio je u noći s petka na subotu vrijednu etapnu pobjedu usvajanjem u Senatu povijesne reforme poreznog sustava i ogromnog smanjenja poreza.


Tekst, usvojen s tijesnih 51 nasuprot 49 glasova sada se treba uskladiti prije kraja prosinca s inačicom koju je 16. studenoga usvojio Predstavnički dom Kongresa. Objavu rezultata potpredsjednika Mikea Pencea dočekao je pljesak i tapšanje po leđima u polukružnoj dvorani nešto prije 2 sata ujutro.


Bila bi to prva velika reforma u mandatu 45. predsjednika SAD-a koji jesenas nije uspio poništiti zakon o zdravstvenom sustavu Baracka Obame.




»Prvi put od 1986. Predstavnički dom i Senat usvojili su veliki preustroj poreznog sustava«, rekao je republikanski predsjednik doma Paul Ryan.


»Prilika kao što je ova ukazuje se jednom u generaciji i mi je trebamo iskoristiti«.


Svi republikanski senatori, osim jednog, glasovali su u korist reforme dok su joj se usprotivila 48 pripadnika demokratske senatske manjine.


Demokratski senatori požalili su se da su amandmani – koji su usvojeni u posljednji trenutak kako bi se na prihvaćanje privolili neodlučni republikanci – loš zakon učinili još gorim i otvorili rupe u zakonu koje će bogatima omogućiti izbjegavanje plaćanja poreza.


»Republikanci su uspjeli loš zakon učiniti još gorim. Pod krinkom tajnovitosti i žurbe, promjene usvojene u posljednji trenutak još će više novca staviti u džepove bogatih i korporacija«, rekao je senatski demokratski čelnik Chuck Schumer.


Trump je ranije rekao da želi da se usklađeni paket poreznih zakona prihvati do kraja godine.