Mogućnost podizanja sudskih tužbi

TKO JE UBIO 298 LJUDI? Nizozemska i Australija drže Rusiju odgovornom za pad zrakoplova na letu MH17

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Na temelju zaključaka međunarodnih istražitelja, Nizozemska i Australija mogu sa sigurnošću reći da je Rusija odgovorna za postavljanje raketnih sustava Buk kojima je pogođen zrakoplov", istaknuo je nizozemski ministar vanjskih poslova Stef Blok.



DEN HAAG – Nizozemska i Australija drže Rusiju odgovornom za pad putničkog zrakoplova na letu MH17 koji je 2014. pogođen raketom iznad Ukrajine, priopćila je u petak nizozemska vlada, što otvara mogućnost podizanja sudskih tužba.


Dvije zemlje, kojih je veći broj državljana bio među 298 žrtava, “smatraju Rusiju odgovornom za sudjelovanje u rušenju” zrakoplova Malaysia Airlinesa, navodi nizozemska vlada.


Istu je optužbu službeno ponovila i australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop.




Dvije zemlje sada mogu ovaj složeni predmet podnijeti nekoj međunarodnoj organizaciji ili sudu, dodaje isti izvor.


Ova izjava dolazi dan nakon objave zaključaka međunarodnih istražitelja koji su utvrdili da je raketu Buk kojom je pogođen zrakoplov ispalila ruska 53. protuzračna brigada stacionirana u Kursku.


“Na temelju zaključaka međunarodnih istražitelja, Nizozemska i Australija mogu sa sigurnošću reći da je Rusija odgovorna za postavljanje raketnih sustava Buk kojima je pogođen zrakoplov”, istaknuo je nizozemski ministar vanjskih poslova Stef Blok.



Kremlj je odbio optužbe za bilo kakvu rusku upletenost u rušenje malezijskog zrakoplova MH17 nad istočnom Ukrajinom 2014., u kojemu je poginulo 298 ljudi.


Nizozemska je u petak objavila da rusku državu smatra odgovornom, a u izjavi nizozemske vlade navodi se da je sljedeći “mogući” korak iznijeti slučaj na međunarodnom sudu te da i Australija dijeli istu procjenu ruske uloge.


Nizozemski istražitelji u četvrtak su identificirali rusku vojnu postrojbu odakle je ispaljen projektil kojim je avion srušen.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima tijekom konferencijskog poziva u petak da Rusija nije bila punopravni sudionik u nizozemskoj istrazi o incidentu te da stoga ne može vjerovati njezinim nalazima.


Upitan opovrgava li Kremlj optužbe o ruskoj upletenosti, Peskov je odgovorio: “Apsolutno”.


Peskov je pitanje o mogućoj naknadi obiteljima žrtava usmjerio na rusko ministarstvo vanjskih poslova.



“Vlada će raditi na tome da Rusiju službeno proglasi odgovornom”, dodao je.


“Nizozemska i Australija odlučile su se za legalno djelovanje”, navodi se u vladinu priopćenju.


Zrakoplov kompanije Malaysia Airlines na letu iz Amsterdama u Kualu Lumpur srušio se iznad proruskog separatističkog istoka Ukrajine 17. srpnja 2014. Poginulo je svih 298 putnika, među kojima su većina bili Nizozemci.