Nema razbacivanja

TAKO RADE KINEZI: Zbog nepoštivanja “kodeksa skromnosti” kažnjeno 37 tisuća dužnosnika

P. N.

foto: Reuters

foto: Reuters

Prije šest godina Komunistička partija Kine donijela je kodeks skromnosti koji se sastoji od osam točaka, a partijskim činovnicima nalaže skromnost i štednju.



Komunistička partija Kine kaznila je ove godine gotovo 37 tisuća svojih članova zbog kršenja takozvanog “kodeksa skromnosti”. U najvećem broju slučajeva partijski dužnosnici kažnjavani su zbog davanja neautoriziranih bonusa, razmjene poklona i zloupotrebe službenih automobila, piče londonski Guardian.


– Otkad je, prije šest godina, predsjednik postao Xi Jinping, vlasti su krenule u opsežnu antikorupcijsku kampanju, koja je služila svojoj svrsi, ali je i zloupotrebljavana za uklanjanje političkih neistomišljenika i nelojalnih kadrova. Prije šest godina Komunistička partija Kine donijela je kodeks skromnosti koji se sastoji od osam točaka, a partijskim činovnicima nalaže skromnost i štednju, navodi Guardian.


Prije spomenute kampanje, partijski dužnosnici nerijetko su putem interneta prezentirali ekskluzivan životni stil, unatoč činjenici da imaju relativno skromna primanja. Partijska agencija zadužena za nadzor, pod nazivom Centralna komisija za inspekciju discipline, redovito objavljuje podatke o lokalnim dužnosnicima, kao i o dužnosnicima državnih agencija, odnosno državnih kompanija koji su se ogriješili o “kodeks skromnosti”. 




– Osim spomenutih, drugi prekršaji koje bilježi tijelo za nadzor odnose se na ekskluzivne večere na teret državnog novca, odnosno organiziranje raskošnih vjenčanja i pogreba. Skromnost je partijskim dužnosnicima Kine nametnuta kao model ponašanja, u kojem se imaju ugledati na predsjednika Xi-a. Kineski državni mediji redovito izvještavaju o slučajevima kad se partijski dužnosnici hvale stilom života neprimjerenim njihovoj dužnosti, navodi Guardian.


Na prošlogodišnjem partijskom kongresu, organizatori su, slijedeći model skromnostzi, objavili da neće biti luksuznih svijetnih aranžmana, skupih delicija na pratećim prijemima, kao što je to bio slučaj ranijih godina. Kineski državni mediji izvijestili su da je u međuvremenu prekinuto 200 tečajeva te da je zatvoreno na stotine partijskih objekata, korištenih mimo stvarne namjene.


Od 2012. godine, pod nekom vrstom disciplinskog postupka našlo se čak 1,5 milijuna partijskih dužnosnika, uključujući i Xu Caihoua, umirovljenog potpredsjednika Centralne vojne komisije, Zhou Yongkanga, bivšeg člana jednog od elitnih odbora partijskog politbiroa te Ling Jihua, starijeg pomoćnika Xi-ovog predthodnika Hu Jintaoa.