Mjanmar

Suu Kyi posjetila područje Rohindža i pozvala ljude da se “ne svađaju”

Hina

REUTERS

REUTERS

Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, našla se na udaru kritika međunarodne zajednice jer se nije više zauzela za Rohindže



Mjanmarska de facto čelnica Aung San Suu Kyi u četvrtak je prvi puta posjetila područja pogođena etničkim nasiljem iz kojih je pobjeglo stotine tisuća muslimanskih Rohindža te uputila snažan poziv ljudima da se »ne svađaju«.


Suu Kyi je uz velike mjere sigurnosti poletjela vojnim helikopterom iz Sittwe, glavnog grada države Rakhine, i stigla u selo Maungdaw, područje koje bilježi najveći egzodus muslimana.


Od kolovoza, preko 600.000 Rohindža u većinski budističkom Mjanmaru je pobjeglo pred etničkim sukobima nasiljem vojske u susjedni Bangladeš. Mjanmar je pokrenuo vojnu operaciju nakon što su ekstremisti iz redova Rohindža napali vojne i policijske punktove u državi Rakhine.




Prema informacijama promatračke skupine Arakan Project, Suu Kyi je razgovarala s ljudima i rekla im tri stvari: da moraju živjeti u miru, da će im država pomoći i da se ne bi smjeli svađati između sebe.


Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, našla se na udaru kritika međunarodne zajednice jer se nije više zauzela za Rohindže i što je propustila čvršće suprotstaviti se vojsci koja je, kako tvrdi UN, izvršila »etničko čišćenje«. Suu Kyi, koja ne kontrolira vojsku, kasnije se više posvetila toj krizi.