Prijatelji kohezije

Susret dva Andreja u Pragu: Plenković uvjerio Češku da Hrvatska zaslužuje pripadati šengenskom prostoru

Hina

Andrej Plenković i Andrej Babiš

Andrej Plenković i Andrej Babiš

Plenković ističe da je Hrvatskoj važno uhvatiti korak sa zemljama srednje Europe, koje su članice od 2004. i koje su znatno profitirale od članstva u EU-u



PRAG Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković razgovorao je u ponedjeljak navečer u Pragu sa češkim kolegom Andrejem Babišom o pregovorima koji se unutar EU-a vode o dugoročnom proračunu, jačanju gospodarske suradnje i trgovinske razmjene između dvije zemlje, proširenju šengenskog prostora, migracijama i prioritetima predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.


Sastanak je održan uoči sutrašnjeg sastanka na vrhu Prijatelja kohezije, neformalne skupine zemalja članica EU-a, koje iz europskog proračuna dobiju više nego što u njega uplaćuju. Domaćin skupa je češki premijer Andrej Babiš.


“Za nas je posebno važno da sredstva koja ćemo imati u kohezijskoj omotnici budu na razini iz sadašnjeg sedmogodišnjeg proračunskog razdoblja”, rekao je Plenković na konferenciji na zajedničkoj konferenciji za novinare s češkim premijerom.




Plenković ističe da je Hrvatskoj važno uhvatiti korak sa zemljama srednje Europe, koje su članice od 2004. i koje su znatno profitirale od članstva u EU-u.


Sljedeći dugoročni proračun odnosi se na razdoblje od 2021. do 2027. godine, a s obzirom da se ta sredstva mogu koristiti još tri godine to praktično znači da je njime pokriveno cijelo sljedeće desetljeće.


“Želimo biti u poziciji da na kraju predstojećeg desetljeća možemo smireno pogledati unatrag na sva naša ostvarenja od članstva u EU-u od 2013. godine”, rekao je Plenković.


Hrvatski premijer želi da se u pregovorima o proračunu nađe uravnotežena pozicija između onih zemalja koje tradicionalno traže da se sredstva u europskom proračunu smanje i onih koje žele veća izdvajanja kako bi siromašnije članice mogle brže sustizati razvijenije.


“Želimo što konsenzualniji pristup, ne želimo da u toj utakmici bude pobjednika i poraženih”, rekao je Plenković dodajući kako je to posebno bitno za Hrvatsku, buduću predsjedateljicu Vijeća EU-a. Istaknuo je da će u europskom proračunu u ukupnom iznosu biti dovoljno sredstava i za kohezijsku politiku.


Češki premijer Babiš je rekao da Češka podržava hrvatski ulazak u šengenski prostor, nakon što je Komisija dala pozitivnu ocjenu o ispunjavanju svih tehničkih kriterija.


“Mislim da Hrvatska zaslužuje pripadati šengenskom prostoru”, rekao je Babiš.



Obojica premijera su izrazila zadovoljstvo razvojem gospodarskih i trgovinskih odnosa i izrazili spremnost na njihovom daljnjem jačanju. Trgovinska razmjena prošle je godine dosegnula 900 milijuna eura, a Hrvatsku je posjetilo oko 700 tisuća čeških turista.


Plenkovića je Babiša upoznao s programom rada predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.


Što se tiče migracija, obje zemlje se slažu da se problem treba rješavati na izvoru, tamo odakle migranti dolaze, a kada već dođu u EU, njihove zahtjeve treba rješavati u prvoj zemlji članici EU-a u koju uđu.