ECJ

Sud EU-a zabranio ‘gay testove’ za azilante

Hina

Mađarski imigracijski službenici nisu smjeli muškarca iz Nigerije podvrgnuti psihološkom testiranju kako bi utvrdili laže li ili govori istinu kada tvrdi da je homoseksualac i da mu je zbog seksualne orijentacije u domovini ugrožen život, presudio je u četvrtak Europski sud pravde (ECJ)



LUXEMBOURG Mađarski imigracijski službenici nisu smjeli muškarca iz Nigerije podvrgnuti psihološkom testiranju kako bi utvrdili laže li ili govori istinu kada tvrdi da je homoseksualac i da mu je zbog seksualne orijentacije u domovini ugrožen život, presudio je u četvrtak Europski sud pravde (ECJ).


Zabranivši korištenje testiranja seksualne orijentacije jer predstavlja napad na »najintimnije aspekte života«, ECJ je presudio da Nigerijac nije smio biti primoran na testiranje koje je uključivalo crtanje osobe na kiši i Rorschachov test mrlja.


Neimenovani muškarac je u travnju 2015. zatražio izbjeglički status u Szegediju, a svoje pravo na azil je potkrijepio činjenicom da mu je zbog homoseksualnosti u Nigeriji ugrožen život.




Na temelju rezultata testiranja mađarski su psiholozi utvrdili da nije homoseksualac te je njegov zahtjev odbačen.


ECJ pojašnjava da je prihvatljivo zatražiti mišljenje stručnih liječnika, ali da postupak mora biti u skladu s ljudskim pravima i ne smije biti jedini kriteriji za donošenje odluke o azilu.