Optužbe

State Department tvrdi da je Assadov režim ponovno koristio kemijsko oružje: ‘Napad klorom dogodio se 19. svibnja’

Hina

Reuters

Reuters

Ona je kazala da je navodni napad kemijskim oružjem dio oružane kampanje snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, te da se time krši primirje u pokrajini Idlib gdje se nalazi nekoliko milijuna civila



Američki State Department objavio je u utorak da imaju naznake da je vladajući režim Bashara al-Assada koristio kemijsko oružje, uključujući i klor, na sjeverozapadu Sirije, te da će Washington i njegovi saveznici reagirati brzo i na odgovarajući način.


»Nažalost, imamo naznake da je Assadov režim ponovno koristio kemijsko oružje, uključujući navodni napad klorom na sjeverozapadu Sirije 19. svibnja. Još uvijek prikupljamo informacije o tom incidentu, ali ponavljamo naše upozorenje da će SAD i njegovi saveznici reagirati brzo i na odgovarajući način ako je Assadov režim koristio kemijsko oružje«, priopćila je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.


Ona je kazala da je navodni napad kemijskim oružjem dio oružane kampanje snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, te da se time krši primirje u pokrajini Idlib gdje se nalazi nekoliko milijuna civila.




»Napadi režima protiv zajednica na sjeverozapadu Sirije moraju prestati. SAD ponavlja upozorenje, koje je predsjednik Donald Trump prvi puta objavio u rujnu 2018., da bi napad na demilitariziranu zonu u Idlibu zaprijetio destabilizaciji regije«, kaže se u priopćenju State Departmenta.


Za vrijeme Trumpova predsjednikovanja SAD su dva puta bombardirale Siriju, u travnju 2017. i u travnju 2018., zbog navodnog korištenja kemijskog oružja od strane Assadovog režima.