Dječaci s Tajlanda

Sretan kraj drame: Spašeni dječaci izgubili prosječno oko 2 kg, no u dobrom su općem stanju

P. N.

foto: Reuters

foto: Reuters

Roditeljima četvorice dječaka koji su u nedjelju prvi izvučeni iz špilje dopušteno je da ih posjete, no morali su odjenuti zaštitna odijela i od njih se udaljiti oko dva metra.



CHIANG RAI – U nešto više od dva tjedna, koliko su proveli u poplavljenoj špilji Tham Luang, tajlandski dječaci i njihov trener u prosjeku su izgubili oko 2 kilograma, no njihovo opće stanje je dobro i ne pokazuju znakove stresa, izvijestio je u srijedu predstavnik ministarstva zdravstva.


Tajlanđani su na jučerašnje izvlačenje posljednje grupe iz špilje reagirali s olakšanjem, zahvalnošću i oduševljenjem. Svi dječaci i njihov trener helikopterima su prevezeni u obližnju bolnicu gdje im je pružena zdravstvena skrb.


“Po našem mišljenju u dobru su stanju i nisu pod stresom. Tijekom boravka u špilji prosječno su izgubili oko dva kilograma”, rekao je predstavnik tajlandskog ministarstva zdravstva Thongchai Lertwilairattanapong.




Roditeljima četvorice dječaka koji su u nedjelju prvi izvučeni iz špilje dopušteno je da ih posjete, no morali su odjenuti zaštitna odijela i od njih se udaljiti oko dva metra.


Thongchai je kazao da jedan dječak iz posljednje grupe spašenih ima upalu pluća te da su svi dječaci cijepljeni protiv tetanusa i bjesnoće.


Premijer Prayuth Chan-ocha je od javnosti zatražio da dječacima pruži dovoljno vremena i prostora za potpuno oporavak.


“Važno je dati im dovoljno prostora i omogućiti im da neometano uče”, kazao je novinarima.


Voditelj misije spašavanja Narongsak Osottanakorn je na konferenciji za novinare otkrio da je odluka o vremenu izvlačenja dječaka donesena pošto je ustanovljeno da razina kisika u dijelu špilje u kojemu su bili zarobljeni rapidno pada.


“Ranije smo izvijestili da iznosi samo 15 posto, no tada vam nismo željeli reći da bi, ako padne na 12 posto dječaci i njihov trener mogli pasti u stanje šoka i kome. Drugi razlog da se grupa izbavi iz špilje što je prije moguće bila je vremenska prognoza po kojoj je stizala obilna kiša”, objasnio je.


Na vidjelo izlazi još jedan podatak koji je mogao ugroziti spašavanje. Naime, grupa australskih ronilaca za britanski Guardian i BBC u srijedu je otkrila da su se crpke za vodu smještene u špilji pokvarile, odnosno da su prestale raditi u utorak kasno navečer, samo nekoliko sati pošto je spašena i posljednja grupa.


Voditelj marinaca koji je nadzirao misiju spašavanja kontra-admiral Apaorn Yuukongkaew pozdravio je napore svih međunarodnih suradnika.


“Nismo mi nikakvi junaci. Ponosni smo što smo sudjelovali u misiji, a ona je bila uspješna zbog suradnje i pomoći koja je stizala iz cijeloga svijeta. Marinci su za ovo obučeni, a njihov je moto: Mi ne napuštamo ljude u nevolji.”