Zdravlje stanovnika

Španjolska proglašena najzdravijom državom na svijetu. Znate li koja je po redu Hrvatska?

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Istraživanje je napravljeno za blombergov indeks najzdravijih država, a provjereno je ukupno 169 država diljem svijeta. 



Za rezultate istraživanja korišteni su podatci Svjetske zdravstvene organizacije, UN-a i Svjetske banke. Uključeni su različiti faktori, poput toga koliko stanovnika puši cigarete, koliko ih je pretilo, ali i faktori iz okoliša – sanitatestki čvorovi i pristup čistoj vodi. 


Prema podatcima Ujedinjenih Naroda, stanovnici Španjolske imaju najdugovječniji život u Europskoj Uniji. Na globalnoj razini, ljestvicu predvode Japan i Švicarska. Prijašnja su istraživanja dokazala da konzumacija mediteranske prehrane, koja se sastoji od maslinovog ulja i riba ima vrlo pozitivan učinak na zdravlje čovjeka. Smanjuje i rizik smrtnosti kod starijih ljudi.  Istraživanje na Sveučilištu u Londonu, 2018. godine, došlo je do jednakog zaključka. Dodali su i da mediteranska prehrana pozitivno utječe na smanjenje oboljenja od depresije, prenosi Independent.


Prema studiji objavljenoj na Institutu za zdravlje Sveučilišta u Washingtonu, za Španjolsku se očekuje da postane država s najdugovječnijim stanovništvom u svijetu, 2040. godine. Prema istraživanjima, životni vijek stanovništva u prosjeku bi trebao iznositi 85.8 godina, doznaje Independent. 




Španjolsku u stopu prate Italija na drugom i Island na trećem mjestu. U prvih deset država, ušle su i Japan, Švicarska, Švedska, Australija, Singapur, Norveška i Izrael. Hrvatska se smjestila na 35. mjesto, a ispred nje je susjedna nam Slovenija.