Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Sukob s desničarskom vladom

Soros: Mađarska vlada iznosi laži, svrha je stvoriti lažnog neprijatelja

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. studeni 2017. u 13:28 2017-11-20T13:28:27+01:00

»Mađarski zdravstveni i obrazovni sustav u velikim su problemima, a korupcija u zemlji je uzela maha. Sadašnja vlada želi skrenuti pažnju građana s tih problema, zato nastoji stvoriti vanjskog neprijatelja. Vlada je u tu svrhu izabrala Georga Sorosa«, navodi se u izvješću

BUDIMPEŠTA Američki investitor George Soros u ponedjeljak je osudio kampanju mađarske vlade protiv njega kao »iskrivljenu i lažnu« te rekao da joj je svrha stvoriti lažnog vanjskog neprijatelja.

Soros, 86, mađarski je Židov koji je zbog dugotrajne potpore liberalima i vrijednostima otvorenog društva u istočnoj Europi u sukobu s desničarskim nacionalistima, pogotovo s vladom mađarskoga premijera Viktora Orbana.

Orban, koji će se suočiti s izborima u travnju 2018. prošli je mjesec svojim glasačima izrekao sedam tvrdnji što ih je pripisao Sorosu. U jednoj od njih Soros navodno poziva Europsku uniju da smjesti milijun izbjeglica na godinu i da svakome plati tisuću eura.

»Izjave ... sadrže iskrivljenja i potpune laži koje namjerno dezinformiraju Mađare u vezi sa Sorosevim stajalištima o migrantima i izbjeglicama«, stoji u izjavi koju je objavio Sorosev fond Otvoreno društvo.

»Mađarski zdravstveni i obrazovni sustav u velikim su problemima, a korupcija u zemlji je uzela maha. Sadašnja vlada želi skrenuti pažnju građana s tih problema, zato nastoji stvoriti vanjskog neprijatelja. Vlada je u tu svrhu izabrala Georga Sorosa«, navodi se u izvješću.

Rečeno je da je svaka od sedam izjava iskrivljena i lažna te se u izvješću pobijaju jedna za drugom. Navodi se da je Soros predložio godišnji prihvat 300.000 u EU samo dok jača kontrola granica EU te da se migranti unutar EU dobrovoljno premještaju a ne obvezno kao što to tvrdi Budimpešta.

Također se napominje da Soros nije predložio isplate migrantima, već subvencije EU-a zemljama članicama kako bi se lakše nosile s problemom migracija.

U izbornoj kampanji Orbanova stranka Fidesz postavila je niz plakata kojima se Mađari upozoravaju: »Nemojte dopustiti Sorosu da se zadnji smije« uz crnobijelu fotografiju nasmijanog Sorosa. Na ponekom plakatu moglo se pročitati i 'smrdljivi židov', dodatno našarano.

Mađarska vlada opovrgnula je da su plakati antisemitski i ponovno ih je iskoristila u jesen u promociji »nacionalnih konzultacija« s glasačima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.