Ubojstvo prije 19 godina

Slušaj Šantić: Hamdija Abdić prvoosumnjičeni za ubojstvo

Hina

Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH zbog tog je zločina kazneno prijavila sedam osoba, no bez objave njihova identiteta ali mediji u BiH u utorak su objavili sva imena ističući kako je upravo Abdić na vrhu popisa



SARAJEVO – Nekadašnji visoki časnik Armije Bosne i Hercegovine Hamdija Abdić zvani Tigar je prvoosumnjičeni za ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića koje je počinjeno još 1995. godine i na čije se razrješavanje čeka gotovo 19 godina.


Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH zbog tog je zločina kazneno prijavila sedam osoba, no bez objave njihova identiteta ali mediji u BiH u utorak su objavili sva imena ističući kako je upravo Abdić na vrhu popisa osumnjičenika.


Uz tog ratnog zapovjednika 502. brigade Petog korpusa Armije BiH navedena su i imena široj javnosti nepoznatih Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Ramiza Ružnića, Indijana Alibegovića te Envera Keranovića.




Kaznena prijava upućena je na adresu tužiteljstva Unsko-sanske županije u čijoj je nadležnosti slučaj ubojstva generala Šantića. Prema dostupnim informacijama, likvidacija generala Šantića u kaznenoj se prijavi ne tretira kao ratni zločin nego kao »obično« ubojstvo, a svi osumnjičeni se terete i za prikrivanje dokaza.


Cijeli slučaj zanimljiv je i zbog činjenice da je general Šantić, koji je tijekom rata bio glavnim zapovjednikom postrojbi HVO na na širem području bihaćke regije, posljednji put viđen živ u društvu zapovjednika Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića. Bilo je to u večernjim satima 8. ožujka 1995. godine u hotelu »Sedra« u okolici Bihaća, gdje je organizirana proslava Dana žena, a gdje je general Šantić navodno nasilno doveden. Prema dostupnim informacijama tamo su se Dudaković i Šantić verbalno sukobili.


Sin ubijenog generala Duje Šantić još prije dvije godine je izjavio kako Dudakovića smatra odgovornim za smrt svog oca po zapovjednoj odgovornosti.


Niz svjedoka ranije je potvrdio kako je su pripadnici Armije BiH pred Dudakovićem izveli generala Šantića iz hotela u kojemu je bio i Hamdija Abdić.


Osobe koje su praktično zarobile i izvele generala Šantića bili su pripadnici postrojbe vojne policije pri 502. brigadi Armije BiH, a riječ je upravo o šestorici čija se imena, uz Abdićevo, nalaze u kaznenoj prijavi federalne policije.


Kako u utorak ističe sarajevsko »Oslobođenje«, očevici su tijekom ranijih faza istrage potvrdili kako je general Šantić odveden u zgradu stare željezničke postaje u Bihaću, gdje je tijekom rata bilo zapovjedništvo vojne policije Armije BiH.


Postoje svjedoci koji tvrde kako su vidjeli da vojni policajci iste noći iznose Šantića na nosilima iz te zgrade pri čemu je bilo jasno kako je on teško pretučen, no ipak živ.


Nakon toga general Šantić više nije viđen živ niti su do danas pronađeni njegovi posmrtni ostaci.


Istraga o ovom slučaju otvorena je još 1996., no nije dala nikakve rezultate iako su prvotno bili osumnjičeni upravo Topal, Ružnić i Bajramović, koji su zbog toga ponovo kazneno prijavljeni.


Tijekom istrage koju je federalna policija nakon višegodišnjeg zastoja obnovila 2013. godine forenzičari su pretraživali i staru željezničku postaju u Bihaću.


Prvoosumnjičeni Hamdija Abdić nije komentirao podnošenje kaznene prijave, no ranije je odbacio svaku odgovornost za ubojstvo generala Šantića.


U Tužiteljstvu Unsko-sanske županije za sada bilo moguće dobiti potvrdu je li kaznena prijava zaprimljena.