Mađari šire utjecaj

Slovenski mediji tvrde da Janšinu kampanju financira Viktor Orban

Hina

Viktor Orban, Janez Janša / Foto: REUTERS

Viktor Orban, Janez Janša / Foto: REUTERS

U medijske tvrtke koja su osnovali članovi Janšinog SDS-a, a koje objavljuju sponzorirane oglase u izbornoj promidžbi, još prije početka službene predizborne kampanje došla je »financijska injekcija« iz Mađarske nešto manja od 800.000 eura, tvrdi u četvrtak mariborski list »Večer«.



Slovenski mediji nekoliko dana pred nedjeljne parlamentarne izbore iznose sumnje da krug prijatelja mađarskog premijera Viktora Orbana posredno financira kampanju oporbenog čelnika Janeza Janše, čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) prema većini anketa favorit za osvajanje relativne većine u novom parlamentu.


U medijske tvrtke koja su osnovali članovi Janšinog SDS-a, a koje objavljuju sponzorirane oglase u izbornoj promidžbi, još prije početka službene predizborne kampanje došla je »financijska injekcija« iz Mađarske nešto manja od 800.000 eura, tvrdi u četvrtak mariborski list »Večer«. Slične navode iznose i tjednik »Mladina« te portal Siol.net.


Preciziraju da je riječ o mađarskim državljanima za koje se navodi da su iz kruga bliskih mađarskom premijeru, a u Mađarskoj su vlasnici medijskih poduzeća Modern Media Group, Ripost Media i Ridikul Magazine.




Svaka od tih tvrtki lani je kupila po 15 posto dionica komercijalne televizije Novatv24.si, čiji su osnivači članovi Janšine stranke i njegovi pristaše, a imaju vlasničke udjele i u nekim drugim poduzećima bliskim Jašinoj stranci, navode mediji, za koje sam Janša tvrde da protiv njega provode sustavnu kampanju ocnjivanja.


Mariborski list »Večer« navodi da je u posjedu dokumenata koji potvrđuju kako je mađarski državljanin Peter Schatz, vlasnik poduzeća Repost koji u Mađarskoj izdaje istoimeni »provladin« tabloid, a suvlasnik je slovenske nakladničke kuće »Obzorja«, koja izdaje tjednik »Demokracija« blizak Janšinoj stranci, sredinom travnja dokapitalizirao svoju slovensku tvrtku s 380.000 eura. Nakon toga je na sličan način svoje novo poduzeće u Sloveniji, s 403.000 eura, dokapitalizirala 52-ogodišnja Agnes Adamik, također mađarska državljanka, za koju se također pretpostavlja da spada u politički krug blizak mađarskom premijeru i Janšinom prijatelju.


Agnes Adamik i Schatz rade na širenju Orbanova utjecaja u okolnim zemljama, a u Makedoniji su tako financirali medije bivšeg makedonskog premijera i bivšeg predsjednika stranke VMRO-DPMNE Nikole Gruevskoga, koji je u međuvrremenu osuđen zbog zloporabe ovlasti, navodi »Večer«. List dodaje da su na nedavnom predizbornom kongresu u Sloveniji Janšu svojom prisutnošću podržali sam Orban, ali i sadašnji predsjednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski.


Slučaj sa navodno spornim financiranjem Janšine kampanje mogao bi iskoristiti njegov izravni politički konkurent Marjan Šarec, čijoj listi ankete trenutno pokazuju drugu najveću potporu birača, iako znatno manju od one koju uživa Janšina stranka.


»Stranka koja se sporno financira iz inozemstva djelovat će i u upravljanju državom na sporan način«, naveo je u četvrtak na svojem twitter profilu Šarec, dodavši da je zakon o financiranju političkih stranaka i predizbornih aktivnosti jasan, te da će nakon formiranja novog parlamenta tražiti da se ispita financiranje stranaka sredstvima koja dolaze iz inozemstva.


»»Mi smo za suverenost stranaka i suverenost države te protiv stranih utjecaja«, napisao je Šarec, očito aludirajući na potencijalni skandal koji bi u zadnjim danima kampanje mogao ugroziti rejting Janšine stranke.