Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
17. studenoga 2019.
Povećan broj zvijeri

Slovenska vlada odredila odstrijel 93 medvjeda, a i vuku se loše piše

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 19. siječanj 2017. u 22:12 2017-01-19T22:12:37+01:00

Odluka koju je vlada prihvatila u četvrtak na prijedlog ministarstva za zaštitu okoliša i prostora predviđa da će u vrijeme lovne sezone do rujna lovci odstrijeliti 93 medvjeda, dok će, kako se predviđa, 20 uginuti u prometnim nesrećama prilikom prelaženja cesta ili u sličnim incidentima

LJUBLJANA Iz slovenskih šuma nestat će ove godine 113 medvjeda, što je skoro četvrtina njihove ukupne populacije, a određen je i odstrijel 10 vukova, desetina njihova procijenjena broja, sve u okviru državnog programa održivog upravljanja tim životinjama u njihovom staništu.

Odluka koju je vlada prihvatila u četvrtak na prijedlog ministarstva za zaštitu okoliša i prostora predviđa da će u vrijeme lovne sezone do rujna lovci odstrijeliti 93 medvjeda, dok će, kako se predviđa, 20 uginuti u prometnim nesrećama prilikom prelaženja cesta ili u sličnim incidentima.

Plan reguliranja medvjeđe i vučje populacije nešto je stroži nego 2016. kad su slovenski lovci uz državno odobrenje ustrijelili 83 medvjeda i 4 vuka.

Šezdeset posto Slovenije pokriveno je šumom, a alpsko-dinarska klima odgovara ovim zvijerima koje su zakonom zaštićene, no zadnjih je godina ocijenjeno da se njihov broj povećao iznad optimalnog.

Po procjenama u Sloveniji živi oko 450 smeđih medvjeda i 50-ak vukova, no neki stručnjaci smatraju kako je opstanak tako velike populacije upitan i zbog žičanih prepreka za migrante postavljenih na slovensko-hrvatskoj granici jer ometa putove njihove prirodne sezonske migracije zbog hrane i parenja.

Zbog gustoće naseljenosti medvjeda u ruralnim dijelovima zemlje i blizine ljudskih naselja u Sloveniji godišnje zabilježe stotinjak »bliskih susreta« čovjeka i medvjeda, te nekoliko slučajeva ozljeđivanja, obično kad se ljudi u šetnji prirodom ili branju šumskih plodova približe medvjeđem skrovištu, što je opasno osobito u vrijeme kad medvjedice imaju mlade.

Nedavno je u krajevima gdje je dosta medvjeda posebnim programom uvedena obveza zaključavanja kontejnera za smeće s biološkim otpacima, a isto tako i kontejnera za kompost.

Na taj način se želi postići da njhov sadržaj bude nedostupan medvjedima, jer je zaključeno da se zbog kuhinjskih otpadaka medvjedi ponekad opasno približavaju selima, osobito kad je u šumi premalo njihove uobičajene hrane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.