Smirivanje napetosti

Sjeverna Koreja želi na Olimijske igre. I to u Južnu Koreju

Hina

Sjevernokorejski vođa je iskoristio svoje novogodišnje obraćanje naciji kako bi opetovao da je njegova zemlja punopravna nuklearna sila, upozorivši da mu je »nuklearna tipka« neprestano nadohvat ruke



Seul je u utorak predložio da 9. siječnja organizira pregovore s Pjongjangom na visokoj razini, pošto je Kim Jong-un pružio ruku Južnoj Koreji pozivajući na jačanje bilateralnih veza i natuknuo da bi njegova zemlja mogla sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.


Sjevernokorejski vođa je iskoristio svoje novogodišnje obraćanje naciji kako bi opetovao da je njegova zemlja punopravna nuklearna sila, upozorivši da mu je »nuklearna tipka« neprestano nadohvat ruke.


No istodobno je načinio iskorak prema Jugu rekavši da bi Pjongjang mogao sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongjangu.




Južnokorejski ministar za ujedinjenje Cho Myoung-gyon rekao je na tiskovnoj konferenciji da će Seul »ponovo izraziti svoju spremnost da pregovore sa Sjeverom organizira u bilo kojem trenutku, na bilo kojem mjestu i u bilo kojem obliku«.


»Nadamo se da će Jug i Sjever sjesti zajedno i razgovarati o sudjelovanju Sjeverne Koreje na igrama u Pjongjangu te o drugim pitanjima od međusobnog interesa radi unaprjeđenja međukorejskih veza«, dodao je.


Dvije suparničke zemlje nakon korejskog rata (1950. – 53.) razdvaja Demitalizirana zona (DMZ), što je jedna od najjače naoružanih granica u svijetu. Dvije strane su zadnji put pregovarale 2015.


Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in koji je uvijek zagovarao dijalog, rekao je da je izjava sjevernokorejskog kolege prigoda za obnovu dijaloga.


No istaknuo je da poboljšanje bilateralnih odnosa moraju pratiti mjere za nuklearno razoružanje.


»Molim vas da što prije predložite mjere radi nastavka međukorejski veza i sudjelovanja sjevernokorejskog izaslanstva«, poručio je svojim ministrima.


Južnokorejski predsjednik je prije nekoliko mjeseci predložio pregovore uz posredovanje Crvenoga križa i vojske, ali se Pjongjang bio oglušio.


Naznake o želji Sjeverne Koreje da sudjeluje na OI koje se održavaju od 9. do 25. veljače jesu »potvrdan odgovor na naš prijedlog da igre u Pjongčangu budu revolucionarna prigoda za mir«, dodao je Moon Jae-in.


Glavna sportska natjecanja održat će se na samo 80 km od pogranične zone između dviju Koreja. Porast napetosti na poluotoku zadnjih mjeseci bacio je sjenu na taj velik sportski događaj.


Sjeverna Koreja je 1988. bojkotirala ljetne igre u Seulu, ali je 2014. poslala sportaše na Azijske igre u Incehon, blizu Seula.