Nove provokacije

Sjeverna Koreja ispalila dva nepoznata projektila. To je šesto takvo lansiranje u 20 dana

Hina

REUTERS

REUTERS



Sjeverna Koreja je u petak ispalila dva “nepoznata projektila” koja su pala u more, priopćio je južnokorejski združeni vojni stožer.


Vojni stožer je objavio da su projektili ispaljeni iz okolice Tongchona, u pokrajini Kangwonu, na jugoistoku Sjeverne Koreje i da su pali u Istočno ili Japansko more.


“Vojska prati situaciju i eventualna druga lansiranja”, dodaje južnokorejski vojni stožer.




Ovo je šesto takvo lansiranje od kraja srpnja. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un rekao je početkom kolovoza da je ispaljivanje tih projektila “službeno upozorenje” Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama zbog njihovih zajedničkih vojnih vježba koje Pjongjang ne odobrava.


Povjerenstvo za mirno ujedinjenje, tijelo sjevernokorejskih vlasti, priopćilo je u petak da odbacuje izjave koje je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dao u četvrtak.


Moon je u govoru u prigodi obljetnice oslobađanja Koreje od japanskog osvajača (1910.- 1945.) rekao da je njegova zadaća “uspostaviti mir i ostvariti ujedinjenje do 2045.”, premda mu predsjednički mandat istječe 2022.


U sjevernokorejskom priopćenju optužuje se Seul da je odgovoran za sadašnji prekid međukorejskih pregovora i za neprovedbu “povijesne izjave iz Panmunjoma”.


Izjava je donesena na nepripremljenom sastanku Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Panmunjomu, u Demilitariziranoj zoni koja razdvaja dvije Koreje. Dvojica čelnika su tada odlučila da će uskoro nastaviti razgovore o sjevernokorejskom nuklearnom arsenalu, ali se to zasad nije dogodilo.


Sjeverna Koreja je u priopćenju objavljenom u petak isključila mogućnost skorog nastavka pregovora s Južnom Korejom. “Nemamo više što razgovarati s južnokorejskim vlastima i nipošto se ne kanimo ujediniti s njima”, piše u dokumentu.