Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
29. siječnja 2020.
Ministarstvo vanjskih poslova

Sjeverna Koreja: UN-ove sanckije su čin rata

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. prosinac 2017. u 9:19 2017-12-24T09:19:05+01:00

»U potpunosti odbacujemo zadnje sankcije UN-a kao nasilni napad na suverenost naše republike i čin rata koji će uništiti mir i stabilnost Korejskog poluotoka i regije«, prenijela je priopćenje ministarstva KCNA

PJONGJANG Zadnje sankcije koje je UN proglasio protiv Sjeverne Koreje predstavljaju čin rata, objavilo je u nedjelju sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova preko službene agencije KCNA.

»U potpunosti odbacujemo zadnje sankcije UN-a kao nasilni napad na suverenost naše republike i čin rata koji će uništiti mir i stabilnost Korejskog poluotoka i regije«, prenijela je priopćenje ministarstva KCNA.

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je jednoglasno uvelo nove sankcije Sjevernoj Koreji kojima se zabranjuje izvoz u Sjevernu Koreju oko 90 posto naftnih proizvoda, a izvoz sirove nafte ograničava na milijun barela godišnje. Također je naređen povratak u domovinu svih Sjevernih Korejaca koji rade u inozemstvu u roku od 12 mjeseci.

»Sjedinjene Države, potpuno zastrašene našim povijesnim ostvarenjem državne nuklearne sile, sve više mahnitaju u postupcima kojima nam donose najstrože sankcije i vrše pritisak na našu zemlju«, kaže se u priopćenju ministarstva.

»Mi ćemo i dalje jačati našu obrambenu snagu zastrašivanja kojoj je cilj iskorijenje američke nuklearne prijetnje, ucjene i neprijateljskih postupaka uspostavljanjem praktične ravnoteže snage sa SAD-om«.

»Mi definiramo ovu 'rezoluciju o sankcijama' koju su pokrenule SAD i njeni sljedbenici teškim kršenjem suverenosti naše Republike i kao čin rata kojim napadaju mir i stabilnost na Korejskom poluotoku i u regiji i stoga je kategorički odbacujemo.«

Sjeverna Koreja je također upozorila sve one koji su glasovali za rezoluciju da će se suočiti s gnjevom službenog Pyongyanga.

»One zemlje koje su podigle ruke za rezoluciju o sankcijama u potpunosti su odgovorne za sve posljedice koje će prouzročiti ta rezolucija i mi jamčimo zauvijek da će platiti visoku cijenu za to što su učinile.»

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze