Austrijska metropola slavi

Silvestrovo u Beču: Doček Nove godine tradicionalno u ritmu valcera. Očekuju 600 tisuća gostiju

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Ulica Graben u samom središtu grada u znaku je klasične glazbe, a u ponoć je na programu "Oda radosti" Ludwiga van Beethovena, kojom će se najaviti Beethovenova godina u povodu 250. obljetnice njegova rođenja.



BEČ – Austrijanci tradicionalno u tročetvrtinskom taktu valcera uplešu u novu godinu pa tako i novu 2020. dočekuju na 12 pozornica u austrijskoj metropoli.


Prema tradiciji pripremljen je bogat novogodišnji program na takozvanoj “Novogodišnjoj stazi (Silvesterpfad) koja obilježava 30 godišnjicu.


Najavljuje se bogat program klasične ,zabavne narodne i pop-glazbe na 12 otvorenih pozornica.




Trg ispred bečke vijećnice od 14 sati u utorak najveća je pozornica valcera na svijetu.


Na Spittelbergu, umjetničkoj četvrti sedmog okruga, može se uživati u mirnom ugođaju lampiona i svijeća.


Freyung nudi međunarodnu i domaću narodnu glazbu.


Na trgu Am Hof pleše se u disko hitove.


Ulica Graben u samom središtu grada u znaku je klasične glazbe, a u ponoć je na programu “Oda radosti” Ludwiga van Beethovena, kojom će se najaviti Beethovenova godina u povodu 250. obljetnice njegova rođenja.


Očekuje se da će na Silvestrovo u Beču biti više od 600.000 tisuća domaćih i stranih gostiju.


Na samu Novu godinu iz Beča će u svijet tradicionalno pozdrav i poruku mira, prijateljstva i nade šalju Bečki filharmoničari Novogodišnjim koncertom iz zlatne dvorane Musikvereina na kojem će na poziv predsjednika Austriskog parlamenta Wolfgaga Sobotke biti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Na istom će koncertu na poziv austrijskog ministra vanjskih i europskih poslova Alexandera Schallenberga biti i njegov hrvatski kolega Gordan Grlić Radman.


Hrvatski ministri pozvani su na svečani novogodišnji koncert u povodu 25. jubileja pristupa Austrije Europskoj uniji i prvog predsjdanja Hrvatske Vijećem Europske unije.


Novogodišnji koncert 2020. kojim će prvi put ravnati Latvijac Andris Nelsons, šef dirigent orkesta Gewandhaus iz Leipziga i glazbeni ravnatelj bostonskog simfonijskog orkestra, bit će u znaku glazbe dinastije Strauss i Ludwiga van Beethovena.