Sestra njujorškog napadača sumnja da mu je »ispran mozak«

Hina

Sayfullo Saipov, Foto: REUTERS

Sayfullo Saipov, Foto: REUTERS



Sestra uzbekistanskog imigranta kojeg se sumnjiči da je u terorističkom napadu u New Yorku ubio osmero ljudi rekla je u petak da mu je možda ispran mozak i pozvala američkog predsjednika Donalda Trumpa da mu osigura pošteno suđenje.


Govoreći iz Taškenta, uzbekistanske prijestolnice, Umida Saipova je izrazila nadu da će Trump pomoći da joj brat dobije »više vremena« i »pravedno suđenje«.


Reutersu je telefonskim putem poručila kako su ona i njezina obitelj bili šokirani kad su vidjeli da Sayfullo Saipov ima dugu bradu nakon što se 2013. oženio.




Saipova je za Radio Free Europe (RFE) rekla kako njezina obitelj smatra da je njezinom bratu možda ispran mozak.


»Ne znamo tko mu je to učinio«, istaknula je. »Možda je postao dio neke organizirane skupine. Ne znam, doista, koliko će trebati da mu se glava otarasi tog otrova, no sigurna sam da će se opametiti, ako Bog da«, rekla je.


Saipova se s bratom čula dan prije krvavog napada u New Yorku.


»Bio je dobro raspoložen. Bio je to uobičajen, dobar razgovor«, dodala je.


Islamska država (IS) je u četvrtak priopćila da je 29-godišnji Sayfullo Saipov »jedan od vojnika kalifata«, a protiv njega je u srijedu podignuta optužnica na američkom saveznom sudu.


On je priznao je da je počinio napad kamionetom na Manhattanu u kojem je poginulo osam ljudi, kazavši da ga je inspirirao IS te da se ‘osjeća dobro’ zbog svog čina, dok je Trump za njega zatražio smrtnu kaznu.


Saipov je kazao istražiteljima da ga je inspiriralo gledanje internetskih videa IS-a te kako je napad počeo planirati prije godinu dana. Hospitaliziran je nakon što ga je policija ustrijelila, priznao je istražiteljima da je 22. listopada unajmljenim vozilom izveo probnu vožnju te je izjavio ‘da se osjeća dobro zbog onog što je učinio’.


Istražitelji su na njegovom mobitelu pronašli tisuće propagandnih fotografija i videa povezanih s IS-om, uključujući video isječke koji prikazuju zarobljenike odrubljenih glava, pregažene tenkom i ustrijeljene u lice.


Trump je u petak objavio da su Sjedinjene Države pojačale napade na militante IS-a u Iraku i Siriji.


Prije odlaska iz Bijele kuće za Aziju naglasio da će SAD napadati snage IS-a »deset puta jače«.


»IS tvrdi da je degenerirana životinja koja je ubila i tako teško ozlijedila prekrasne ljude na West Sideu ‘njihov vojnik’«, napisao je američki čelnik.


»Temeljem toga, vojska je napadala IS ‘puno snažnije’ u protekla dva dana. Platit će veliku cijenu za svaki napad na nas«, dodao je Trump.