Opet pali

Šešelj opet divlja. Danas je zapalio zastave NATO-a i EU: ‘To su nam najgori neprijatelji’

Hina

Reuters

Reuters

Istaknuo je i kako »Srbija nema što tražiti u EU-u u kojoj su skoncentrirani svi najgori neprijatelji srpskog naroda«



Srbijanski nacionalistički političar Vojislav Šešelj zapalio je zastave Europske unije i NATO-a u Beogradu u nedjelju, na 20. obljetnicu NATO-ova bombardiranja bivše Savezne Republike Jugoslavije.


Time se simbolično očitovao »o odnosu srpskih radikala prema tim organizacijama«, prioćila je njegova Srpska radikalna stranka.


Dužnosnici, članovi i pristaše stranke okupili su se kod nekadašnjeg restorana Ruski car u Knez Mihailovoj ulici, a njihov vođa Šešelj poručio je da »srpski narod nikada neće zaboraviti divljačko, zločinačko bombardiranje Srbije« te da se »nikad neće pomiriti sa idejom« da Srbija treba postati članicom NATO-a.




Istaknuo je i kako »Srbija nema što tražiti u EU-u u kojoj su skoncentrirani svi najgori neprijatelji srpskog naroda«.


Za radikale postoji »samo jedan put, a to je put ka Istoku«, integriranju s Rusijom i člnstvu u Organizaciji dogovora o kolektivnoj sigurnosti, rekao je.


Šešelj, kojega je Haški sud 2018. osudio zbog progona vojvođanskih Hrvata, ocijenio je da je nedavna presuda tog UN-ova suda bivšem čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću »protupravna i politički motivirana«.


Nekoliko stotina radikala potom je krenulo u prosvjednu šetnju do ureda predsjednika, noseći transparente »EU + NATO – neprijatelji Srbije« i izvikujući »Srbija! Rusija!


– Ne treba nam Unija«.


Osim stranačkih zastava nosili su i zastave na kojima piše »Velika Srbija« te bedževe s natpisom »U Srebrenici nije bilo genocida«


Radikali su u uredu predsjednika ostavili dva toma Šešeljeve knjige »U Srebrenici nije bilo genocida«, a u priopćenju su pojasnili kako predsjednika Srbije Aleksandra Vučića žele »podučiti i informirati o tome šta se zaista dogodilo u Srebrenici 1995.«, umjesto što sluša »srpske neprijatelje i izdajnike koji žele ukinuti Republiku Srpsku, a predstaviti Srbe kao genocidan narod« .