Josep Borrell

Šef europske diplomacije se ispričao nakon izjave o “sindromu Greta”

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS



Šef europske diplomacije Josep Borrell ispričao se u subotu nakon što je potaknuo burne reakcije kritizirajući “sindrom Greta” u pogledu angažmana mladih prosvjednika protiv klimatskih promjena.


“Želim se ispričati svima koji su se osjetili povrijeđenima mojom neprikladnom primjedbom o važnom pokretu mladih koji se bore protiv klimatskih promjena”, napisao je taj Španjolac na Twitteru.


Tijekom rasprave u srijedu u Europskom parlamentu Josep Borrell (72) doveo je u pitanje ozbiljnost mladih prosvjednika okupljenih oko Grete Thunberg i naveo da nisu shvatili cijenu mjera potrebnih za zaustavljanje zatopljenja.




Govoreći o “sindromu Greta” rekao je da je “dobro izaći i prosvjedovati protiv klimatskih promjena dok te ne traže da sudjeluješ u namirenju tog troška. Zanima me jesu li svjesni cijene tih mjera”, upitao se Borrell.


Skupina eurozastupnika Zeleni, koja je objavila dio sporne video snimke, ocijenila je “neprihvatljivima komentare jednog predstavnika EU”.


Borba protiv klimatskih promjena je prioritet Europske komisije Ursule von der Leyen, koja radi na všegodišnjem Zelenom planu za postizanje klimatske neutralnosti EU-a do 2050.


Anuna De Wever, čelna osoba mobilizacije srednjoškolaca i studenata u Belgiji, ocijenila je u petak tijekom prosvjeda u Bruxellesu “apsurdnim” da jedan europski dužnosnik postavi pitanje troškova.


“Svi znanstvenici govore da ukoliko ništa ne učinimo, to će nas kooštati puno više”, ocijenila je ta 18-godišnjakinja.