Napetost među susjedima

SPREMNI SUPROTSTAVITI SE NEPRIJATELJU Porošenko potpisao zakon o izvanrednom stanju u Ukrajini

Hina

Reuters

Reuters

»Moramo biti spremni suprotstaviti se agresiji našeg neprijatelja koji je donedavno bio samo 'naš susjed'«, kazao je ukrajinski premijer Volodimir Groisman



KIJEV Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u srijedu je objavio stupanje na snagu zakona o izvanrednom stanju, uvedenom zbog gorućih napetosti s Rusijom bez presedana u posljednjih nekoliko godina.


»Predsjednik Porošenko je potpisao zakon«, objavio je njegov glasnogovornik Sviatoslav Tsegolko, govoreći o zakonu koji je u ponedjeljak usvojio parlament i koji bi se tijekom 30 dana trebao provoditi u 10 ukrajinskih pokrajini koje graniče s Rusijom i obalnim područjima na Crnom i Azovskom moru.


»Moramo biti spremni suprotstaviti se agresiji našeg neprijatelja koji je donedavno bio samo ‘naš susjed’«, kazao je ukrajinski premijer Volodimir Groisman.




Zbog novonastalog stanja je u utorak reagirala i UEFA koja je utakmicu Europske lige između ukrajinskog FC Vorskla i Arsenala premjestila iz Poltave u Kijev.


Predsjednik Porošenko ranije je upozorio na prijetnju »totalnog rata« s Rusijom koja je, po njegovim riječima, »drastično povećala« vojnu nazočnost na granici, dodatno pojačavajući napetost koja vlada nakon zapljene ukrajinskih brodova u Crnome moru.


Usijane napetosti između Ukrajine i Rusije izbile su u nedjelju nakon što je ruska obalna straža koja je u nadležnosti sigurnosne službe (FSB) na silu zaustavila dva ukrajinska broda i tegljač, optuživši ih da su ilegalno ušli u ruske vode.


Izgred na Crnome moru se dogodio kada su brodovi ukrajinske ratne mornarice pokušali kroz Kerčka vrata ući u Azovsko more koje je veoma važno za izvoz žitarica i čelika koji se proizvode na istoku Ukrajine.


Ovo je prvi otvoreni vojni sukob Moskve i Kijeva nakon aneksije Krima i početka oružanog sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje 2014. u kojemu je poginulo više od 10.000 ljudi.